Hidrologii au extins avertizarea de cod portocaliu de inundaţii pentru 24 de judeţe!

Şi pentru următoarele 48 de ore meteorologii anunţă furtuni şi precipitaţii abundente în aproape toată ţara. În sudul şi în centrul ţării şi în sud-vestul Moldovei se estimează că vor cădea şi 50 de litri pe metru pătrat.

În cea mai mare parte a ţării vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, însoţite de descărcări electircie şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra pe arii relativ exctinse cantităţi de apă de peste 20-25 de litri pe metru pătrat, iar în Oltenia, Muntenia, Transilvania, Banat şi în sud-vestul Moldovei pe arii retrânse şi 50-60 litri/ metru pătrat.

Vor fi condiţii de grindină. Pentru mâine,  vremea se va menţine în general instabilă, pe arii extinse vor fi înnorări tempor accentuate, averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil izolat şi cu aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri/metru pătrat şi mai ales în zonele de deal şi de munte, precum şi în regiunile estice şi sud-estice, izolat, 30-40 litri/metru pătrat.

Hidrologii au extins avertizarea de cod portocaliu de inundaţii la 24 de judeţe, până în 10 iulie, la miezul nopţii. Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Vâlcea, Sibiu, Gorj, Argeş şi Braşov. Directorul Centrului Naţional de Prognoze Hidrologice, Marius Mătreaţă, estima ieri că se poate ajunge şi la situaţii mai grave.

Marius Mătreaţă:În funcţie de evoluţie, este posibil să ajungem pe unele râuri mici la situaţii care să impună emiterea unor avertizări hidrologice de fenomene imediate de cod roşu şi nu excludem posibilitatea să avem situaţii care să impună emiterea unui cod roşu începând de mâine”.

Potrivit meteorologilor vremea va începe să se amelioreze de miercuri, iar spre sfârşitul săptămânii temperaturile vor depăşi 32 de grade Celsius, valori normale pentru această perioadă

De același autor

Related Articles