O seară a românilor și vecinilor noștri, pe scena Festivalului internațional de folclor HERCULES

161

Spectacolul folcloric a continuat în această seară la Teatrul de Vară din Parcul Vicol al stațiunii Băile Herculane, iubitorii de folclor – localnici și turiști aflați în această perioadă pe Valea Cernei – venind din nou într-un număr foarte mare pentru a vedea în activitate formațiile artistice care au urcat pe scena Festivalului internațional de folclor HERCULES!

Programul serii a fost deschis de Ansamblul DETELINI din Bulgaria, care a venit din renumita Valea Trandafirilor pentru a prezenta publicului jocuri și obiceiuri din diferite zone ale Bulgariei, prin care exprimă munca, istoria și dragostea! O prezență inedită la acest festival îl reprezintă Ansamblul Liceului NICOLAE BĂLCESCU din Gyula (Ungaria), care a fost înființat în anul 2006 cu scopul de a culege și a pune în scenă a frumoaselor dansuri românești din Ungaria! Pe Valea Cernei, elevii din Gyula au susținut dansuri din Aletea și Mikereki. De un mare succes s-a bucurat spectacolul susținut de Ansamblul ROMANAȚI al Centrului Cultural din Caracal, care a oferit o suită de dansuri mixte și o suită de fete din zona Romanați, iar cântecul oltenesc a răsunat prin grupul de soliști vocali și instrumentiști ai ansamblului din Caracal!

Nu a lipsit nici la această ediție a festivalului Ansamblul ENZIAN al Forumului Democrat German, cu o suită de dansuri populare germane. Spectacolul din aceasta seară a continuat cu ansamblurile KUD MAJDANPEK (Serbia), BARVINOK  din Cornuțel Banat, iar seara s-a încheiat cu evoluția dansatorilor de la Ansamblul VLASTIMIR PAVLOVICI ȚAROVAȚ din Serbia. Ansamblul din Majdanpek are deja o participare tradițională la festivalul din stațiunea de pe Valea Cernei, iar dansatorii se simt foarte bine aici, ne spune Liubomir BRÂNDUȘAN – președintele Consiliului de Administrație al Ansamblului KUD MAJDANPEK : Ne simțim ca acasă și dacă țin bine minte participăm pentru a cincea oară la acest festival! Întotdeauna este o bucurie pentru noi să venim la Herculane pentru că este o scenă minunată, un public minunat și pentru noi e o bucurie să venim aici și să arătăm ce știm! În această seară am prezentat jocuri românești din răsăritul Serbiei, iar mâine vom prezenta jocuri sârbești!

Festivalul internațional de folclor HERCULES se va încheia mâine (vineri 6 iulie) cu un spectacol de gală, care va începe la ora 19.00 și va cuprinde evoluțiile ansamblurilor KUD MAJDANPEK și VLASTIMIR PAVLOVICI ȚAREVAȚ – ambele din Serbia, VESNIANKA din Ucraina, Liceului NICOLAE BĂLCESCU din Gyula – Ungaria, precum și BOCȘANA din Bocșa, SATU MEU RAMNA din Ramna, ALMĂJANA din Bozovici și CĂRĂȘENII din Grădinari.

Paul-Sever SMADU