Circuitul Gastronomic arădean ajunge la Petriş

129

Circuitul Gastronomic al judeţului Arad, o campanie iniţiată de Consiliul Judeţean Arad, poposeşte sâmbătă, 30 iunie, în localitatea Petriş.

Turiştii vor fi întâmpinaţi în curtea Castelului Salbek (sec XIX).

„De aici se va porni într-o plimbare feerică pe Valea Petrişului, cu popasuri la bisericile de lemn monument istoric din satele Corbeşti si Roşia Nouă, la moara pe apă din Obârşia şi la presa tradiţională de ulei, pentru ca mai apoi să se meargă la războiul de ţesuţ tot într-un context tradiţional! Şi cum aerul curat şi mişcarea vor trezi pofta de mâncare, la finalul excursiei, turiştii se vor bucura de un ospăţ ţărănesc, cu bucate delicioase, specifice zonei”, a declarat Irina Onescu, primarul comunei Petriş.

Gospodinele locului vor întâmpina turiştii cu bucate tradiţionale, din cele mai alese: pâine coaptă în ţest (cu pastă de nucă, cu unt proaspăt de casă, cu pastă de jumări şi ceapă, cu zacuscă ţărănească), brânză proaspătă (cu cheag, cu ceapă verde, cu mărar, cu chimen), lapte acru de casă, smântână proaspătă cu hribe, ghiveci de legume, fasole frecată (cu boia, usturoi şi ulei de ludaie), salată verde pălită cu iaurt fierţ slăninuţă, jumări şi cârnaţi afumaţi (cu roşii, castraveţi, ceapă, usturoi verde şi ardei gras), sărmăluţe petrişene cu seminţe de ludaie (dovleac), sărmăluţe tradiţionale cu pâine de mălai, plăcintă stoarsă cu nucă şi miere de prune, cu măr, cu brânză şi stafide şi fagure de miere. Nu vor lipsi nici băuturile de casă, siropuri, ceaiuri, limonadă, ţuică şi cireşată.

Preţul unei excursii/persoană (transportul este inclus în preţ) este de: 76 lei adult şi 61 lei copil. (Transportul este de 36 lei – dus-întors).

Proiectul „Circuitul Gastronomic arădean” continuă şi în următoarele luni, cu noi şi variate destinaţii. Înscrierile la circuitul gastronomic se pot face la numărul de telefon 0728.116.412, de luni până vineri, între orele 9.30-16.30. Cei care doresc se pot înscrie şi on-line, pe site-ul www.sageataverde.ro.

foto facebook