[FOTO] Festivalul Internațional de Folclor „Hercules” este soluţie viabilă pentru a ne face cunoscuţi în ţară şi peste hotare

Motto: „Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor“. Mihai Eminescu

„Avântul către civilizaţie poate fi pentru un popor o foarte mare primejdie, dacă uită două lucruri: ce are şi ce poate. Tradiţia poate fi uitată, dar ucisă nu. A admira o civilizaţie străină, vrednică de respect, este o datorie. A o imita, fără schimbare, este o umilinţă, şi una fără folos. Popor civilizat este acela care a ajuns să satisfacă sănătos şi armonios nevoile sale cele adevărate, înălţate către un ideal care întrece cerinţele vieţii elementare şi biruie egoismul individual”, mărturisea Nicolae Iorga

Cu aceleaşi repere a început la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin conferința de presă cu privire la Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“, ediția 48, 2-6 iulie 2018, Băile Herculane.

“Arta – dar adevărata artă – este ţărmuită în graniţele etnice ale unui popor şi este unica graniţă a sufletului unui popor”

După ce a făcut un sumar al celor 80 de zile în calitate de manager al instituţiei, profesorul Ioan Benga a subliniat importanţa promovării tradiţilor şi automat a judeţului Caraş-Severin, ca fiind singura soluţie viabilă pentru a ne face cunoscuţi în ţară şi peste hotare prin atragerea turiştilor, dar şi a respectului altor naţiuni:

“Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“, ajuns la cea de a ediția 48-a ediţie în Anul Centenarului,aduce în Banatul de Munte, pe parcursul celor 5 zile, ansambluri de cântece și dansuri din Ucraina, Mexic, Africa de Sud, Georgia, Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia și desigur, România.

Cultura uneşte, iar dorinţa organizatorilor este aceea de a ridica valoarea manifestării cu fiecare ediţie, acum fiind punctul 0 al unui nou început care să reflecteze bogata pepinieră artistică umană, dar şi salba de obiceiuri şi tradiţii ce reprezintă patrimoniul cultural bănăţean.
Suntem o instituţie care are pe organigramă 20 de posturi, deocamdată suntem numai 15, dar mai sperăm să reuşim să angajăm un om pe proiecte culturale, să ne întărim orchestra de muzică populară şi formaţia de dansuri pe care am consolidat-o.
Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“ este organizat tot sub sigla Marii Uniri, pentru că sectorul cultural nu este doar o valoare în sine ci este un factor ce generează locuri de muncă, creştere economică şi nu în ultimul rând inovare, contribuind astfel la promovarea valorilor de solidaritate şi coeziune între oameni.Trebuie să facem un judeţ care să ne placă întâi nouă, să ne dăm copiii la şcoală aici şi să putem spune te iubim Caraş-Severin, te iubim România.Un judeţ care să ne convingă pe noi că suntem acasă, apoi îi vom convinge şi pe alţii să ne caute.În cele 80 de zile, decând sunt aici, am reuşit alături de colegii mei să avem la Ansamblul Semenicul 16 perechi, mai ales că la anul împlineşte 50 de ani.De săptămâna viitoare Ansamblul va impresiona Banatul şi România. Am reuşit să consolidăm Orchestra Ansamblului „Semenicul“, de 5 stele care din 5 membri, acum numără, cu tot cu colaboratori, 20 de membri.Am început să construim şi Orchestra de Copii „Virtuozii Semenicului” , pe unii dintre ei îi vom introduce în spectacolul de la Băile Herculane, 2 iulie şi spectacolul de la Reşiţa din 3 iulie.Orchestra va fii condusă de Petrică Viţa, Rică Vulpe şi Ionel Bonțu,fiecare pe categoria lui de instrumente. Orchestra va fii a noastră şi a Palatului Copiilor.Dorim ca această pepinieră de copii să alimenteze orchestra mare.Am început să colaborăm artistic şi profesional cu Liceul de Artă „Sabin Păutza”, cu Şcoala Populară de Arte, Biblioteca Judeţeană, Teatrul de Vest, Universitatea „Eftimie-Murgu” pentru a realza acţiuni specifice şi benefice pentru toţi.

Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“ trebuie să promoveze Caraş-Severinul şi va fi de foarte bună calitate.La această cea de a 48-a ediţie participă 35 de ansambluri, peste 1100 de artişti amatori şi profesionişti din foarte multă ţări şi din toate Văile Caraşului şi ale Dunării. La anul nici o formaţie care nu are orchestră nu va mai participa, deci anul acesta este ultima oară când se vine cu stickul, fiindcă trebuie să revitalizăm viaţa acestor formaţii locale denumite tarafuri. Este un moment 0 din care începem să lucrăm profesionist.De la anul vom avea un festival la Gărâna şi vom realiza câte o acţiune de o zi pe cele 9 zone. Mai avem o şansă prin această parte de tradiţie din Banatul de Munte poate să genereze o reîntoarcere, pentru că factorul de bază natura este prea frumoasă şi nu o valorificăm”, a încheiat managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, profesorul Ioan Benga.

Dacă locuitorii din Băile Herculane se vor bucura din plin de Festivalul Internațional de Folclor „Hercules“, nici reşiţenii nu sunt uitaţi, fiindcă Ansamblul „Semenicul“, de 5 stele în noua componenţă şi cu 18 instrumentiști condus de Petrică Vița, va fi prezent marți, 3 iulie, de la ora 19:30, pe scena amplasată în Parcul Tricolorului,alături de Ramona Vița și interpreții Petrică Miulescu Irimică, Maria Hurduzeu și tânăra şi talentata Georgiana Vița.

În Anul Centenarului trebuie să ne reamintim ceea ce afirma în credinţă , Mihai Eminescu:

„Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor. Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii – Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată”.

Epilog: “Arta – dar adevărata artă – este ţărmuită în graniţele etnice ale unui popor şi este unica graniţă a sufletului unui popor”. Barbu Ştefănescu Delavrancea

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles