[FOTO] La mulți ani, Maestre Virgil Ogășanu !

Motto: “Cultura e un lucru al naibii de complicat”.Virgil Ogășanu

„Rezistenţă prin cultură înseamnă că teatrul a mers mai departe, iar marii noştri actori, marea şcoală de teatru românească au făcut faţă la această mizerie. Dovadă că toate spectacolele mari care s-au jucat în perioada comunistă sunt spectacole de referinţă, care s-au jucat la Paris, la Londra, la Moscova. În ’69, eram la Florenţa – chiar când s-a produs aselenizarea, că am văzut-o la un televizor, într-o vitrină – şi am avut o săptămână de spectacole“ , mărturisește marele actor Virgil Ogășanu, aniversatul zilei.

A văzut lumina zilei pe 17 iunie 1940 în Drobeta Turnu-Severin , folodindu-i foarte mult gene mehedințiană în profesia de actor de teatru și film.
„Pe cuvânt dacă eu credeam ce mi se spunea! Ziceam că toată lumea glumeşte când îmi spunea să mă fac actor. Nici nu-mi trecea prin cap, mai ales că tatăl meu voia să mă fac medic veterinar. Ce bine era, ce cabinet aveam acum, vă daţi seama?! Tata a avut îndoieli, dar mama m-a susţinut”.

Virgil Ogășanu este una din marile voci consacrate al teatrului radiofonic, unul din acei mari artiști care au reușit să definească frumusețea radioului, aceea de-a vedea –auzind, după cum mărturisea regretatul Mircea Albulescu.

 

„Generaţia tânără are multe de învăţat şi, din păcate, nu prea mai are de la cine. Marii actori au îmbătrânit. În societatea noastră modelele au dispărut”

Cariera artistică a Maestrului Virgil Ogășanu a început în anul 1962 când a debutat cinematografic în filmul „Doi băieți ca pâinea caldă“. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov, și a fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
Din anul anul 1965, a fost angajat la Teatrul Bulandra și este și profesor la Universitatea Hyperion din București, despre care afirmă: „Le-am spus studenţilor mei că au curaj că fac această profesie. Eu n-aş mai face-o în condiţiile astea pentru că n-aş avea perspective. Aş fi blocat. Generaţia tânără are multe de învăţat şi, din păcate, nu prea mai are de la cine. Marii actori au îmbătrânit. În societatea noastră modelele au dispărut”.
Actorul Virgil Ogășanu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
“Nu-mi place să trag linii. Bilanţurile sunt inutile, cred că trebuie lăsată lista deschisă”, spune Maestrul Virgil Ogășanu…  Lăsăm și noi lista deschisă pentru toți care vor să vă ureze La Mulți Ani.

 

Laudatio, Maestre Virgil Ogășanu

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles