[FOTO] La mulți ani, Loredana Groza!

511

S-a născut într-o zi de zece, 10 iunie 1970, la Onești,în județul Bacău şi şi-a construit o carieră de nota zece.

Cântăreaţă de muzică uşoară, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator, antrenoare în show-ul muzical Vocea României,precum și imaginea unor produse cosmetice, Loredana Groza şi-a început cariera la Onești, la o vârstă când alte fete se mai jucau cu păpuşile. Loredana Groza s-a născut pe data de 10 iunie 1970 la Onești, județul Bacău. A început să cânte de la vârsta de 3 ani, pasiunea sa continuând în timpul școlii primare și al liceului. În 1977, în clasa I a jucat în mai multe piese de teatru, una dintre ele (intitulată „Problema problemei”), fiind montată pe scena Casei de Cultură din Onești. Printre pasiunile sale din școala generală s-au numărat (pe lângă muzică, fiind în corul școlii din clasa a V-a ), handbalul și învățătura. Pentru meritele sale, Loredana a fost aleasă comandantă de unitate. A participat la olimpiade școlare, obținând locul I la faza pe țară la disciplina limba română. A fost și este pasionată de „toate materiile care te ajută să-ți dezvolți o gândire armonioasă”. Fiind pasionată și de poezie, este acceptată în cenaclul literar „Sburătorul” sub îndrumarea poetului Isbăsescu. A studiat vioara timp de 8 ani, de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 14 ani și a urmat cursuri de balet. Primele aprecieri apar la „Forumul Național al Pionierilor”.

Forţa unui vis şi înconştienţa tinereţii m-au ajutat să sparg clişee şi să ating recorduri.

În 1984 a fost admisă cu nota 9,95 la Liceul de Matematică – Fizică nr.1 din Onești, fiind prima pe liste. A câștigat Premiul I la Festivalul regional „Retorta de cristal” (1984), iar la nici 14 ani, la faza națională a concursului „Cântarea României” de la Focșani, a fost remarcată de Dumitru Moroșanu și Zsolt Kerestely, care au chemat-o la București să participe la preselecția concursului „Steaua fără nume”, deși vârsta minimă acceptată prin regulament era de 17 ani.Pentru a putea participa la acest concurs a fost nevoită să nu-și spună vârsta (având la acea dată doar 14 ani).A concurat cu Ramona Bădescu și Camelia Florescu. A câștigat „Steaua fără nume” în toate fazele, ultima etapă fiind în 1986. Probele au fost destul de dure: dicție, recitare, cântat doar cu pianul, apoi cu orchestra Radiodifuziunii Române, un duet cu o vedetă consacrată (Loredana va cânta în duet cu Dorin Anastasiu). În 1985 a câștigat Premiul I la Festivalul regional „Toamna Muzicală Băcăuană”.
Albumul său de debut “Bună seara, iubito” a fost lansat în 1988, piesa cu același nume fiind una din cele mai longevive ale ei, de neuitat rămânând duetul său cu actorul Ion Caramitru.

În anul 2002, inspirată de succesul albumului Agurida, Loredana decide să reinterpreteze melodii din perioada interbelică, care fac parte din albumul live Zaraza–vânzătoarea de plăceri lansat în decembrie 2002.

„Forţa unui vis şi înconştienţa tinereţii m-au ajutat să sparg clişee şi să ating recorduri. Tot ceea ce e în jurul meu trebuie să fie frumos şi să aibă dragoste şi asta mă inspiră şi pe mine la rândul meu să îmi păstrez o puritate şi o sinceritate în relaţia mea cu oamenii din jurul meu şi cu publicul meu. Altfel n-aş putea să cânt şi să compun muzică, dacă aş avea capul încărcat de prostii”, mărturiseşte artista.

În 2006, a fost gazda MTV Romania Awards. În anul 2007 a cântat în deschiderea concertului lui George Michael de la București. În 2008 joacă rolul Rodiei în „Inimă de țigan” și „Regina” și realizează piesa „Tzuki”, în al cărei videoclip o imită pe Madonna din videoclipul Hung Up. În 2009 lansează albumul Sundance, înregistrat în Statele Unite, care abordează genurile o fuziune intre pop, electro, dance si rock și care este primul album al Loredanei în limba engleză.

Loredana Groza nu are o vârstă anume, artista este o femeie puternică şi a reuşit să se adapteze şi să depăşească greutăţile inerente ale vieţii. Este căsătorită şi mama unei fetiţe, este un om care trăieşte după cum şi declară:
„Nu sunt nici extravagantă sau nonconformistă, sunt doar un om normal, care poate să gândească în afara “cutiei”, care poate să privească şi din alte unghiuri. Dragostea este izvorul meu de energie, fără dragoste nimic nu se leagă. Cred că tot ce-i mai simplu în viaţă e mai bun”.

La Mulți Ani, Loredana Groza!

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia