Porțile silvicultorilor de pe Valea Cernei s-au deschis astăzi pentru elevii din Mehadia!

Un grup de 16 elevi din clasa a VII-a de la Liceul Tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia au fost, ieri, oaspeții silvicultorilor de pe Valea Cernei, în cadrul acțiunii ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA OCOLUL SILVIC BĂILE HERCULANE, manifestare desfășurată la scară națională, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – RNP. Elevii au participat la o serie de activități silvice în Pepiniera Schit, unde au văzut cum sunt crescuți puieți din diferite specii forestiere și au vizitat intrarea într-unul dintre cele mai spectaculoase trasee turistice de pe Valea Cernei – Cheile Corcoaiei! 

Primul popas a fost la Pepiniera Schit, situată la km 36 pe Valea Cernei, unde elevii – supravegheați de prof. Claudiu Piluți – au văzut culturile de larice din solarul emanajat în pepinieră, după care au dat o mână de ajutor la plivirea solelor cu puieți de diferite specii forestiere plantate pe suprafața pepinierei, care le-au fost prezentate de specialiștii Ocolului Silvic din Băile Herculane, ing. Ioan Laitin – responsabil Regenerarea Pădurilor și ing. George Drăguș – din cadrul compartimentului Fond Forestier. Pe 24 de loturi sunt cultivate specii de frasin, molid, castan comestibil, paltin de munte, urmând ca după ce vor deveni apți, puieții să fie duși în șantierele forestiere.

E foarte frumos în pepinieră! Acum scot iarba dintre puieți ca să crească mai mari!

Lucrez, scot iarba dintre puieții de frasin! E cât se poate de ok să lucrezi în pepinieră! Nu știu ce liceu voi urma, dar s-ar putea ca pepiniera să mă convingă să devin silvicultor!

Treaba merge bine! Plivesc iarba ca să poată crește puieții!E frumos lucrul într-o pepinieră!

Dar cum odată cu lucrul apare și pofta de mâncare – care la pădure nu dispare atât de repede! – elevii au mers apoi la cabana Ocolului Silvic, situată în imediata apropiere a pepinierei, unde au fost serviți cu mititei la grătar, al căror gust este deosebit în acest admirabil decor natural, pe malul Cernei!

Cel de-al doilea obiectiv al zilei a fost vizitarea intrării într-unul dintre cele mai spectaculoase trasee turistice din Parcul Național Domogled-Valea Cernei – Cheile Corcoaiei, pe care unii elevi au văzut-o pentru prima dată! Tinerii școlari au rămas impresionați de imaginea pe care o lasă apele Cernei tăind stânca, dar și de legenda lui Hercules despre crearea acestei porțiuni fascinante a Cheilor Corcoaiei! Accesul în traseu nu este deloc ușor, însă poate fi parcurs fără niciun risc, existând o balustradă de sprijin care împiedică producerea accidentelor! Totuși, trebuie mare atenție atunci când stâncile sunt ude, deoarece devin foarte alunecoase!

Este foarte frumos aici! Cel mai mult mi-a plăcut legenda balaurului și cum l-a omorât Hercules pe balaur! I-a tăiat capetele și s-au format urme în stâncă!

Îmi place zona, este foarte frumos, mai ales peștii cum sar! Și stâncile sunt foarte frumoase! Știu puțin din legendă, că Hercules s-a bătut cu balaurul cu șapte capete,  i-a tăiat capetele și s-au format Cheile Corcoaiei!

Suntem în Cheile Corcoaiei și e mai frumos decât în pepinieră, pentru că sunt multe locuri de vizitat! Nu a fost greu să merg pe stânci, pentru că m-am ținut de balustradă! Despre Cheile Corcoaiei știu că a fost un balaur cu șapte capete, care a trecut printre stânci până s-au format cheile!

După ziua de astăzi am învățat despre balada lui Hercules și cum să plantăm puieți! E mai frumos de venit în Cheile Corcoaiei, pentru că este ceva istoric și este și fantastic! 

Evenimentul de astăzi a fost coordonat de ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane : Încheiem ZIUA PORȚILOR DESCHISE în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA cu bucuria de a realiza toate obiectivele propuse astăzi cu elevii școlii gimnaziale de la Liceul Tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia. Ne aflăm la sfârșitul zilei vizitând Cheile Corcoaiei din Parcul Național Domogled Valea Cernei, după acțiunile întreprinse în pepiniera silvică Schit din cadrul Ocolului Silvic Băile Herculane! Elevii au reacționat bine, unii cu emoții, alții cu bucurie, unii și în febra faptului că au ieșit în natură și au întreprins acțiuni efective la fața locului și anume o prașilă în culturile pe care noi le avem în pepinieră! În final și în concluzie, toate treburile sunt bine, astfel că ne mândrim că am reușit să ducem la capăt cu brio ZIUA PORȚILOR DESCHISE, în premieră în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor și sperăm să devină o tradiție, să ne organizăm mult mai bine și să o organizăm cu un mai mare impact asupra societății, pentru că acesta este și scopul, pădurea să ne ajute pe toți să beneficiem de avantajele sale și să o ducem mai departe mult și bine, astfel încât generațiile care urmează să beneficieze de tot atâtea avantaje, ca și generațiile actuale, cum spunea cunoscutul Hardig!

Paul-Sever SMADU

 

De același autor

Related Articles