Timișoara vrea în liga mare a maratoanelor. S-a încheiat prima ediție a UVT Liberty Marathon

Sâmbătă, 2 iunie, s-a tras linie peste un eveniment care își propune să contribuie la imaginea Timișoarei ca oraș dinamic, UVT Liberty Marathon. Timișoara, prin tot ceea ce reprezintă ea, merită un eveniment internațional de referință în domeniul sportului, așa cum există deja în Londra, Paris, Roma și multe alte orașe respectabile.

Aflat la prima ediție, dar cu ambiții mari de a deveni un reper internațional și un vector pozitiv al brandului de oraș și de țară, Liberty Marathon a numărat peste 1200 de înscriși la toate probele, inclusiv copii. În condiții de alergare aproape ideale, concurenții și-au pus sâmbătă determinarea și rezistența la încercare pentru a demonstra că orice cursă începe în interior și se câștigă mai întâi cu mintea.

Universitatea înțelege disconfortul creat în trafic de restricțiile impuse de maraton. Instituția a preconizat că vor exista dificultăți, astfel că a programat evenimentul într-o zi nelucrătoare, a creat un traseu cu porțiuni în zonele pietonale și a anunțat din timp restricțiile din trafic. Instituția speră să găsească înțelegere în rândul timișorenilor față de situațiile asupra cărora nu are un control. Timișoara merită fără dar și poate un eveniment de nivelul la care UVT Liberty Marathon își propune să ajungă, similar cu ce se întâmplă în marile orașe ale lumii, și va face de fiecare dată tot ceea ce îi stă în putință pentru a reduce impactul asupra traficului, în limitele responsabilităților sale.

Singura campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, a dat startul competiției și a alergat în cursa de 8.4 km. Cel mai bun timp a fost realizat de Sorin Mîneran, din Ineu, 02:37:09, la masculin, respectiv Mihaela Maria Cioveie, din Târgu Jiu, cu timpul de 03:30:20, la feminin.

UVT Liberty Marathon s-a bucurat de o prezență internațională. Au ales să ia startul în cursă alegători din 10 țări, precum Mare Britanie, Franța, Italia, Spania și Austria.

Viziunea UVT este ca în 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, maratonul să devină un eveniment internațional de referință pentru iubitorii acestui sport. Atmosfera dată de entuziasmul participanților, cât și prezența internațională consistentă încă de la prima ediție, ne îndreptățește în a considera că evenimentul va aduce un câștig de imagine considerabil orașului.

De același autor

Related Articles