Tradiţionalul concert de Anul Nou de la Viena, în direct la Radio România

Barenboim 2009Radio România Muzical şi Radio România Actualităţi transmit în direct pe 1 ianuarie, de la ora 12:15, tradiţionalul concert de Anul Nou propus de Orchestra Filarmonicii din Viena la Musikverein din capitala Austriei.

Dirijor va fi celebrul Daniel Barenboim, invitat pentru a doua oară în cariera sa să conducă concertul de Anul Nou de la Viena, după un prim succes în 2009. Daniel Barenboim este binecunoscut şi în România, graţie concertelor sale susţinute în cadrul Festivalul George Enescu: în 2013 el a deschis festivalul, cu două concerte memorabile în care solist a fost pianistul român Radu Lupu. Dincolo de activitatea sa muzicală, Daniel Barenboim este apreciat la nivel mondial şi pentru implicarea sa în plan social şi umanitar: în 2011, el a primit premiul Nobel pentru pace. Cum prin concertul de Anul Nou, membrii Orchestrei Filarmonicii din Viena şi-au dorit să marcheze şi faptul că în 2014 se împlinesc 100 de ani de la declanşarea primului război mondial, mesajul lor în favoarea păcii este evident prin alegerea unui dirijor laureat al premiului Nobel pentru pace.

Programul concertului de Anul Nou de la Viena din 1 ianuarie 2014 cuprinde tradiţionalele valsuri, polci şi marşuri scrise de membrii familiei Strauss; alături de acestea, însă, se regăseşte şi o lucrare de Richard Strauss, compozitorul aniversat în 2014 la 150 ani de la naştere.

Concertul este comentat de Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical.

Cele mai citite

Related Articles