[VIDEO-FOTO] Aeroportul Caransebeș deschis pentru turismul aerian! 28 de aeronave ultraușoare au aterizat în Banat

1482

UPDATE

28 de aparate de zbor ultraușoare motorizate au aterizat miercuri, 30 mai pe aerodromul din Caransebeș în evenimentul tradițional ”Raidul Aerian Turul României”. Acesta este organizat de Aeroclubul României împreună cu Asociația ”Air du Temps” din Franţa.

Piloții sunt cetățeni francezi, care practică turismul aerian. Cetățenii orașului Caransebeș prezenți la eveniment au putut admira atât avioane de mici dimensiuni, cât și girocoptere și motodeltaplane.

La aterizare pe aeroportul Caransebeș oaspeții au fost primiți cu pâine și sare, oferite de tineri gugulani îmbrăcați în costume naționale.

Oaspeții sunt încântați de România,așa cum se vede ea de sus, dar și de ospitalitatea bănățenilor:

Bănățenii au asistat la eveniment și au ajuns la Caransebeș și din alte localități ale județului să admire aceste ”bijuterii”, care pot costa mii de euro. Cei mici au fost cei mai încântați, au avut parte de un adevărat cadou în preajma zilei de 1 iunie, Ziua Copilului:

 

Raidul aerian pe deasupra României a început pentru francezi de pe Aerodromul „Charlie Bravo” din Șiria, unde au înoptat după ce au ajuns în vestul țării, de la Balaton din Ungaria. În Ungaria au poposit pentru mai multe ore din cauza unor probleme apărute în ceea ce privește traficul aerian. Mai multe ne-a spus reprezentantul escadrilei ”Air du Temps”.

”Forțele NATO au confundat un avion de-al nostru cu un pericol iminent și au vrut să-l intercepteze cu avioane de vânătoare, dar până la urmă după câteva explicații s-a lămurit totul. Ţara dumneavoastră este foarte frumoasă, sunt munţi care se văd de sus suberb, cu localităţi dezvoltate şi sate pitoreşti”.

Caransebeșul și-a întâmpinat oaspeții chiar prin primarul orașului, Felix Borcean, care a vorbit despre dubla semnificație a evenimentului de azi:

Despre găzduirea evenimentului comandantul aeroclubului caransebeşean, Cristian Iorgov a afirmat:

După ce a poposit aproape 2 ore la Caransebeș escadrila franceză de aeronave ultraușoare a decolat spre Deva. Urmează apoi să ajungă la Bistrița,unde va poposi 4 zile.

Acest raid a început de pe Aerodromul Belfort – Chaux din Franța, de unde participanții au decolat și apoi au traversat Germania, Austria și Ungaria.

Cristina Corocan

——–

Update:

Aeroclubul României organizează împreună cu Association Air du Temps din Franţa, în aceste zile, Raidul Aerian Turul României rezervat aeronavelor ultraușoare motorizate.

Acest raid a început de pe Aerodromul Belfort – Chaux din Franța, de unde participanții au decolat, au traversat Germania, Austria și Ungaria. De la Balaton cele 30 de aeronave s-au deplasat spre Aeroportul Arad, iar apoi spre Aerodromul “Charlie Bravo” din Șiria. În momentul în care au aterizat la Șiria se poate spune că Raidul Aerian Turul României a început, a declarat pentru Radio Resita Marinel Chevereșan, inspector în cadrul Aeroclubului România pentru aeronave ultraușoare.

”Este o tradiție pentru România. În 2009 a avut loc primul raid, în 2013 al doilea, iar în perioada 26 mai -7 iunie al treilea raid. Protagoniștii raidului sunt piloți particulari, pensionari, de la peste 60 de ani până la peste 70 de ani. În total sunt 13 avioane, 13 girocoptere și 4 motodeltaplane. Traseul cuprinde în România: Aeroportul Arad, Aerodromul din Șiria, dar și Aeroportul din Caransebeș.”

Fost comandant timp de 5 ani la Aeroportul din Caransebeș, instructorul de zbor și organizatorul pentru România al acestui Raid, Marinel Chevereșan a afirmat că a insistat mult pentru ca aceste avioane să revină în Banatul Montan.

Așa a fost în 2013 când acest eveniment a fost găzduit de aerodromul din municipiul Caransebeș.

”Vrem și dezvoltăm și zona Caraș-Severinului și din acest punct de vedere, astfel că aeronavele sunt așteptate să aterizeze la Caransebeș, miercuri 30 mai, în jurul orei 13.00. Cei care doresc să asiste la eveniment sunt așteptați pe aerodromul Caransebeș. După aceea se va decola spre Deva și Bistrița. La Bistrița se va sta patru zile, dar zilnic se va face câte o ” buclă” de zbor de 200 până la 400 km. La întoarcere se va ajunge prin Maramureș, Ineul de Criș și apoi din nou la Șiria.”

Prin acest gen de evenimente este promovat turismul aerian pe deasupra României, fiind cunoscut faptul că zona muntoasă de la noi este puțin mai liberă în ceea ce privește traficul aerian și astfel zborul de agrement este mai confortabil.

Cristina Corocan