[FOTO] Porţile Poeziei internaţionale s-au deschis la Reşiţa: Marele premiu al festivalului pleacă în Muntenegru

368

[UPDATE]

Capitala Banatului de Munte este pentru o zi tărâmul poeziei internaţionale, un adevărat continent literar, care întruneşte alături poeţi din peste 20 de ţări din întreaga lume pentru că la Reşiţa s-au deschis joi, 24 mai pentru a opta oară porţile poeziei.

Marele premiu al festivalului a fost acordat omului de cultură Milutin Micovic din Muntenegru, prezent pentru prima dată la Reşiţa, dar nu şi în România. El a adus publicului cărăşan şi colegilor poeţi mulţumirile sale, a împărtăşit acestuia primele impresii din oraşul cu poeţi şi a vorbit cu mâna pe inimă despre legăturile literare între cele două popoare vecine şi prietene:

Şi pentru că evenimentul se desfăşoară în anul centenarului, Episcopia Caransebeşului a acordat câştigătorului marelui premiu medalia aniversară “România centenar” şi un volum de istorie a Banatului, editat în limba engleză de Academia Română.

În deschiderea evenimentului alocuţiuni au ţinut Matei Lupu – prefectul judeţului Caraş-Severin, dr. Liubiţa Raichici – şeful Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin şi organizatorul festivalului, Zarina Lengyel din partea Fundaţiei Activity, Mihaela Iacob, consilier în Ministerul Culturii şi Daniel Tudose – director  TMK Hidroenergy Power, sponsorul general al evenimentului.

În după-amiaza zilei pe scena Teatrului de Vest din Reşiţa se desfăşoară un regal de poezie susţinut de poeţii internaţionali prezenţi în oraş. Manifestările evenimentului vor continua vineri, 25 mai la Moldova Nouă şi în Clisura Dunării şi sâmbătă, 26 mai la Oraviţa

Centenarul Marii Uniri aniversat prin Festivalul Internaţional „Porţile Poeziei” la Reşiţa!

Una dintre personalităţile Banatului de Munte, Liubiţa Raichici, poet, traducător, eseist, a inițiat în anul 2010 din rolul de manager al Direcției de Cultură Caraș-Severin, un frumos proiect ce a deschis Porțile Poeziei pe tărâmul Banatului de Munte, un adevărat continent al patriilor, acum un continent al poeziei pentru perioada 24-27 mai 2018.

Autor a peste a 26 de volume de versuri, în limbile sârbă, română şi bilingve, Liubiţa Raichici a tradus proză şi poezie din sârbă în română, dar este deasemenea tradusă în mai multe limbi de circulaţie europeană, membru al Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Scriitorilor din Republica Serbia, Liubiţa este un reper poetic pentru întreaga cultură națională și internațională.

Liubița Raichici: “Cultura Unește. Să Poezim”!

Liubița Raichici ține candela cuvântului aprinsă prin limbajul poetic universal.
În calitate de invitat al emisiunii “Între noi.Rămâne între noi”, Liubița Raichici a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„Festivalul International de Poezie „Porțile Poeziei” Caraș-Severin se află la ediția a VIII- a. Deschiderea oficială va avea loc joi 24 mai, de la ora 11, la Palatul Administrativ din Reșița unde va avea loc prezentarea invitaților și salutul gazdelor, unde se va decerna și Marele Premiu pentru Poezie și Prietenie, pe care-l dăm în fiecare an altui poet și altei țări. De la ora 17 la Palatul Cultural din municipiu va avea loc un Meeting Internațional de Poezie cu participarea poeților invitați din 20 de țări și din România. Va avea loc și un spectacol reprezentativ, fiindcă anul acesta Festivalul International de Poezie ,,Portile Poeziei” este dedicat Centenarului Marii Uniri. Îi invit pe bănățeni să vină și să trăiască în câteva ore ceea ce ar fi trăit în 20 de locuri pe glob, de la o poezie religioasă până la o poezie ludică.

Vineri 25 mai mergem pentru prima dată în cadrul acestui festival, la Moldova-Nouă unde vom fi întâmpinați tradițional și vom merge cu vaporul și Meetingul Internațional de Poezie se va ține pe vapor, o surpriză plăcută pentru invitați și apoi un program artistic cu folclor sârbesc din Clisura Dunării. Apoi mergem la Oravița la Centrul „ Sfânta Ecaterina” unde am pregătit câteva surprize pentru invitați de la cina tradițională și bineînțeles un program artistic la care au participat de fiecară dată.

Sâmbătă, 26 mai, vom merge la Mănăstirea Călugăra, un moment unic al festivalului, unde invitații trăiec clipe deosebite și după ce pleacă de acolo, ne lasă câte un poem inspirat de atmosfera de la Mănăstire.Seara vom avea tot cină tradițională la Oravița și vom juca horă românească. Bucuria cea mai mare este că ei trăiesc o Românie adevărată și pleacă poeții cu această Românie și acesta-i cel mai mare câștig al Festivalului International de Poezie ,,Portile Poeziei”. Acești oameni care vin la festival sunt adevăratele noastre oglinzi. Toate aceste stări, idei, filosofii vor trece se vor auzii și se vor simții la Palatul Cultural pe 24 mai, la ora 17. Cultura Unește. Să poezim”!

La Festivalul Internațional de Poezie „Porțile Poeziei” vor participa poeți din Israel, Bulgaria, Puerto Rico, Macedonia, Ungaria, Japonia, India, Italia, Bosnia Herțegovina, Armenia, Rusia, Franța, Marea Britanie, Cipru, Cehia, Turcia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croația și România.

Şi cu mintea şi cu inima, Liubiţa Raichici introduce în spaţiul cultural al Banatului Montan și al menirii sale poetice tot ceea ce iubeşte, dar şi spre ce tinde, convinsă că şi ultimul vers al vieții este parte din Frumosul care va salva lumea.

(Anca Bica Bălălău, Hardy Cvoica)