[FOTO] Didactica Internaţional 2018 la Caraşova şi Teregova

469

[UPDATE] Astăzi, la CARAȘOVA, un adevărat regal al Banatului multietnic-multilingvistic-multicultural!

Copii, profesori, directori de la Carașova, Cornuțel, Gârnic, Pojejena, Maciova, Reșița (Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” și Liceul de Arte “Sabin Păuța”), într-o impecabilă prezentare a specificului predării în limba maternă, a ineditului în obiceiuri și tradiții, cu oaspeți din Serbia, reprezentanți ai sârbilor, românilor și cehilor, alături de cadre universitare de la Reșița și Timișoara și colegi din județ şi cu sprijinul Uniunii Croaților din România.

Astăzi, DIDACTICA a trecut la un alt nivel, prin centrarea ei pe ELEV, așa cum se cuvine să fie de fapt, EDUCAȚIA! Mâine, sâmbătă, 19 mai la Liceul Tehnologic din Teregova, vom reconfirma nivelul“, a subliniat pentru Radio Reşiţa Nicoleta Marcu – directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin.

***

Casa Corpului Didactic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Uniunea Croaţilor din România şi Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Caraşova, organizează la Caraşova, în cadrul celei de-a 27-a ediţii DIDACTICA INTERNAŢIONAL, simpozionul internaţional cu tema: “Dimensiunea europeană a Banatului multietnic şi multicultural – valori promovate prin educaţie şi formare profesională”, în data de 18 mai, la sediul Uniunii Croaţilor din România.

Vor participa elevi şi cadre didactice de la şcoli cu predare în limbile minorităţilor conlocuitoare din judeţ, care vor prezenta elemente inedite din educaţie şi cultură.

De la ora 12,00 va avea loc deschiderea simpozionului cu mesajul organizatorilor:
-Casa Corpului Didactic Caraş-Severin – prof. NICOLETA MARCU, director
-Inspectoratul Şcolar Judeţean – prof. LENUŢA CIUREL, inspector şcolar general
-Uniunea Croaţilor din România – prof. GHEORGHE IANCOV
-Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Caraşova – prof. ALINA MIŞTOIU

De la ora 12,30 este programat simpozionul “Dimensiunea europeană a Banatului multietnic şi multicultural – valori promovate prin educaţie şi formare profesională” la care vor participa:
-SLAVOLIUB ADNAGI, Deputat pentru minoritatea sârbă – Parlamentul României
-LILJANA STEHLIK, Preşedinte – Comisia pentru cultură a Consiliului Naţional al Cehilor, Biserica Albă-Serbia
-TRAIAN TURTUREA, Secretar – ONG Skola Plus, Biserica Albă-Serbia
-ILEANA ROTARU, Prof. Univ. Dr. – Universitatea Tibiscus Timişoara
-GHEORGHE MANDA, Inspector şcolar Minorităţi – Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

Învăţământul în limba minorităţilor în Caraş-Severin – prezintă elevi şi cadre didactice de la unităţi şcolare din judeţ:
-CARAŞOVA, Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat – predare în limba CROATĂ
-POJEJENA, Şcoala Gimnazială “Atanasie Cojocaru” – predare în limba SÂRBĂ
-CORNUŢEL, Şcoala Gimnazială – predare în limba UCRAINEANĂ
-GÂRNIC, Şcoala Gimnazială – predare în limba CEHĂ
-REŞIŢA, Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” – predare în limbile GERMANĂ, MAGHIARĂ, RROMANI
-CARANSEBEŞ, Colegiul Naţional “C. D. Loga” – predare în limba GERMANĂ
-MACIOVA, Şcoala Gimnazială – predare în limba RROMANI.

De la ora 14,30 până la 15,00 este programată vizitarea Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat, iar de la ora 15,00 … Din arta culinară a Caraşovei!
………………………………………………………

Al doilea eveniment educaţional al DIDACTICII 2018, după cel de la Caraşova, se derulează la TEREGOVA, sâmbătă, 19 mai, începând cu orele 10, la Căminul Cultural din comună.

Se vor derula 3 activităţi distincte:
Cu implicarea preşcolarilor, elevilor şi cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova, participanţii vor urmări ATELIERELE DIDACTICA: “100 de ani de România în Teregova” (Ateliere CU ELEVII)
1. Atelierele creaţiei: “Anul 1918 prin ochi de copil” (preşcolari)
2. Educaţie civică “Mândria de a fi român” (ciclul primar)
3. “Locuri, evenimente şi personalităţi ale Marii Uniri” (gimnaziu-liceu)
4. Scenetă /Atelier de scriere creativă – metode de gândire critică (gimnaziu)

Cadrele didactice participante îşi vor prezenta comunicările ştiinţifice, pe două secţiuni: SESIUNEA DE COMUNICĂRI DIDACTICA Marea Unire – prezenţă vie în activitatea şcolară şi extraşcolară şi SIMPOZIONUL REGIONAL, finalitate a unui proiect al liceului înscris în calendarul activităţilor educative, cu tema Patrimoniul cultural şi turismul durabil – o moştenire pentru viitor, în cadrul proiectului Firma de exerciţiu-rampă de lansare în carieră.

Întreaga manifestare DIDACTICA se organizează cu sprijinul PRIMĂRIEI TEREGOVA şi ASOCIAŢIEI “EDUCAŢIE PENTRU COMUNITATE” TEREGOVA.

(Ada Botezan)