Parlamentul scoțian a respins un proiect de lege al guvernului britanic privind Brexitul

Parlamentul regional scoţian a respins marţi un proiect de lege al guvernului britanic privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, sporind incertitudinea constituţională despre cum se va desfăşura acest proces, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Parlamentul de la Edinburgh a votat, cu un scor de 93 la 30, o moţiune prin care refuză să-şi dea ‘consimţământul’ faţă de acest proiect de lege propus de guvernul condus de Theresa May.

Deputaţi laburişti, Verzi şi liber-democraţi li s-au alăturat celor ai Partidului Naţional Scoţian (SNP) pentru a respinge proiectul, despre care ei afirmă că ar restrânge prerogativele legislativului de la Edinburgh.

Proiectul, presupus a clarifica poziţia juridică a Marii Britanii în relaţia cu UE, face deja obiectul unor divizări importante în parlamentul de la Londra.

Chiar dacă parlamentul scoţian nu are drept de veto asupra proiectului legislativ, refuzul său de a-şi da consimţământul provoacă o dispută constituţională fără precedent între Edinburgh şi Londra, complicând planurile pentru Brexit ale premierului Theresa May.

Cele mai citite

Related Articles