Free Ocico – un târg cu intenții bune

785

V-ați gândit vreodată cât de simplu ar fi dacă ai putea da la schimb o haină pe care o ai cu una pe care ți-o dorești?

Reșițenii au avut ocazia să dea la schimb hainele pe care nu le mai poartă pentru haine din alte garderobe.

Tradiționala deja acțiune Free Ocico s-a desfășurat astăzi, în cea de-a doua zi a Săptămânii Naționale a Voluntariatului.

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, conceptul Free Ocico este unul destul de simplu: fiecare participant aduce un număr de haine și poate pleca acasă cu haine pe care le-a adus alt participant la eveniment și care, bineînțeles, îi plac.

De ce Free Ocico?  Pentru că voluntarii încearcă astfel să tragă un semnal de alarmă asupra consumerismului. 

Pentru că și în România consumerismul a devenit singurul reper de bunăstare, voluntarii Mansarda oferă astfel o alternativă la cumpărăturile clasice.

Pe lângă scopul pragmatic, acela de a oferi participanților șansa de a-și reînnoi garderoba, Free Ocico este și un prilej de socializare.

În loc sa alergi prin magazine, descoperi povești la un ceai și o gustare oferite de organizatori, asculți muzica, împărtășești cu alții din ce ai și te alegi cu ceva nou, ne-a declarat Daniela Lupșan, directorul Direcției pentru Tineret și Sport Caraș Severin și coordonator al voluntarilor.

Anul acesta, voluntarii au propus și un schimb inedit: florile.

Fiecare dintre noi are un ghiveci, două de flori care prisosește sau nu-și mai găsește locul potrivit și pe care am putea să îl dăruim. Am văzut că se face acest schimb de plante în orașe din țară și am îmbrățișat și noi ideea. 

 

Dacă în alte țări conceptul Free Ocico este foarte popular, oamenii fiind învățați de mici cât de important este să împarți, românii încă sunt sceptici la astfel de evenimente. Dar învățăm, dovadă că și în acest an foarte mulți tineri au ales să-și petreacă o după-amiază împărțind haine, încălțăminte și chiar jucării.

Free Ocico este de fapt și un târg cu intenții bune. Toate hainele care rămân în urma evenimentului vor fi donate familiilor nevoiașe.

La Free Ocico îți revezi prietenii, donezi lucrurile de care nu mai ai nevoie dar poți pleca acasă și cu acel tricou cool pe care nu l-ai mai găsit în magazin sau cu perechea minunată de sandale pe care prietena ta n-a vrut să ți le împrumute deși nu le-a purtat pentru că îi erau mici. În final toata lumea are de câștigat.

Săptămâna Națională a Voluntariatului continuă miercuri, 16 mai, în centrul civic al Reșiței. De data aceasta sunteți așteptați la un schimb de cărți.

Valentina Adam