[FOTO-AUDIO] Avram Iancu: ”Ne bucurăm că putem să facem o lansare a filmului SW!M la Reșița, un oraș de suflet”!

232

În Anul Centenarului Marii Uniri , încă odată Cultura Uneşte! Jurnalul de călătorie pe care l-am realizat alături de Crăişorul apelor, Avram Iancu şi de regizorul reşiţean Sabin Dorohoi a ajuns la ultima filă, lansarea în premieră naţională a filmului SW!M – un documentar despre extraordinara călătorie a românului Avram Iancu în încercarea de a parcurge întregul curs al Dunării fără costum de neopren.

Evenimentul va avea loc la Bucureşti pe 17 mai, ora 20:30, Cinema Muzeul Ţăranului Român, apoi la Reşiţa, luni 21 mai , ora 18:30, Cinema Dacia.

„După un an de lucru, lansăm în premieră naţională filmul SW!M – un documentar despre extraordinara călătorie a românului Avram Iancu în încercarea de a parcurge întregul curs al Dunării fără costum de neopren.Intrarea va fi LIBERĂ la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile”, a declarat regizorul Sabin Dorohoi.

După Reşiţa şi Bucureşti, 22 mai ora 17 la Petroşani, Cinema Victoria şi la Cluj pe 24 mai, ora 19 la Sala de Concerte Radio.
Campionul nostru, Avram Iancu, cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, șa străbătut înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donaueschingen, în Munții Pădurea Neagră.

Echipa Radio România Reșița a fost alături de Avram Iancu, Crăișorul Dunării și de regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa, realizând un jurnal de călătorie pentru toți conaționalii noștri care îi susțin, deasemenea a fost prezentă şi la intrarea în ţară pe la Moldova-Nouă, susţinându-l şi în campania de votare pe site-ul World Open Water Swimming Association, pentru titlul  de cel mai bun înotător în ape deschise-The Man Of The Year-Omul Anului 2017.

Prietenul nostru, Avram Iancu a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„Întotdeauna vorbesc cu drag la Radio România Reșița și voi venii cu echipa mea, cu realizatorul filmului documentar care a imortalizat această aventură de pe Dunăre și iată acum compatrioții noștri au posibilitatea să vadă ce înseamnă 89 de zile de înot efectiv.Scriem împreună ultima filă de jurnal, așa este și mă bucur foarte mult pentru că spre deosebire de înotul în Canalul Mânecii, unde nu există nici măcar un minut de filmare, de această dată avem un film documentar de excepție cu subtitrare în limba engleză, care sperăm noi se va difuza în întreaga lume spre a promova România și românismul nostru. Până atunci ajungem și la Reșița, un oraș de suflet și ne bucurăm că putem să facem o lansare a filmului și acolo.Îi invit pe ascultătorii Radio România Reșița să vină la film.Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile”.

Încărcătura istorică a acestui efort făcut de Avram Iancu punctează cei 10 ani de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre și Centenarul Unirii.Este un gest de patriotism care consfințește că bibliotecarul nostru, Avram Iancu, este Crăișorul Dunării ducând mai departe crezul predecesorului său Crăișorul Munților- Avram Iancu:”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”.

Avram Iancu a predat întregii lumi o lecție de sportivitate, patriotism și voință. Prin Crăișorul Dunării ADN-ul românesc a pus o amprentă istorică pe valurile fluviului de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Avram Iancu  ne-a adus Dunărea pe brațe, Acasă!

Anca Bica Bălălău