[FOTO] „OMUL DE TURTĂ DULCE”- un spectacol ce poate fi oricând jucat și pe marile scene naționale

Teatrul, spun japonezii, se află la granița fină dintre adevăr și minciună… și de ce parte se află simțim doar când mergem în altarul său pentru a ne supune și uimii , pentru a ne bucura și reînvia în scurta viață a unui reprezentații… Reșițenii, indiferent de vârstă au avut astăzi ocazia de-a trece prin lupa emoției toate aceste stări la spectacolul musical pentru copii „OMUL DE TURTĂ DULCE”, de David Wood, regia artistică, ŞTEFAN IORDĂNESCU, scenografia şi costumele, ERIKA CSEGLÖDI.

Bunici și părinți au retrăit nostalgia vremurilor de odinioară când ascultau postul de radio Europa Liberă, sau Metronomul regretatului Cornel Chiriac, acestea fiind instantaneele muzicale al spectacolului puse într-o poveste frumos alcătuită regizoral de Ștefan Iordănescu, dar jucat cu mare poftă de viață de actori. Dacă ar fii să ne gândim la ceea ce spunea Konstantin Sergheevici Stanislavski,  astăzi actorii reșițeni nu au confundat “Joaca cu Jocul” și au realizat împreună cu publicul o atmosferă de sărbătoare împărtășită în lumina reflectoarelor.

Andrada Samoilă, așa cum ne-a obișnuit și-a împlinit elegant rolul, iar Camelia Ghinea a implicat, “în apărarea personajului său”, publicul. Florin Ruicu, Florin Ibrași sau Marius Tudor au smuls și ei aplauze de la micii și marii spectatori, în timp ce “Omul de turtă dulce”, frumos interpretat de Ana Maria Cizler și-a găsit culoarul de amfitrion al spectacolului, reușind cu succes instantanee muzicale a la Freddi Mercury.

De remarcat scenografia foarte bine gândită și totodată utilă până la ultimul obiect pus în scenă. Costumele vesele, frumos lucrate, au ajutat actorii să-și îmbrace personajele cu ușurință.

Regizorul Ștefan Iordănescu a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„Un public numeros și bun.A fost primul test al distribuției cu publicul, mai sunt niște lucruri mici de reglat, dar actorii au avut energie și au interacționat bine cu publicul. E un spectacol care o să crească și e evident că se va juca mult și își va scoate banii, este un spectacol de viață lungă și o să folosească teatrului reșițean”.

Micii spectatori și actorii au declarat că s-au simțit foarte bine împreună, fiecare mărturisindu-și bucuria reîntâlnirii cu prilejul acestui nou spectacol musical pentru copii „OMUL DE TURTĂ DULCE”.

Un spectacol ce-a demonstrat că teatrul rămâne Viul pentru Vii, un spectacol ce va rămâne în repertoriul teatrului reșițean mult timp, un spectacol ce poate fi oricând jucat și pe marile scene naționale.

Și, da, la granița fină dintre adevăr sau minciună, bucuria și emoția au reușit să se contompească, pentru că teatrul rămâne pentru slujitorii și iubitorii săi ceea ce afirma Max Reinhardt:
„Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor”.

Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest !

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:
Miercuri, 16 mai, de la ora 22:15, Ștefan Iordănescu este invitatul emisiunii Boema.

Regizorul Ştefan Iordănescu s-a născut pe 27 septembrie 1958, în Baia Mare și este fiul distinsei artiste regizor Cătălina Buzoianu, căreia, continuând tradiţia iniţiată în urmă cu patru ani, ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată, în urma unei cariere ce a influenţat teatrul românesc în ultimii 50 de ani.

Ștefan Iordănescu este absolventul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, specializarea regie teatru şi film. De-a lungul carierei sale a fost director al Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional din Timişoara şi al Teatrului Clasic Arad .
Ștefan Iordănescu a fost directorul festivalului prin care s-au aniversat cei 200 de ani de existență a celui mai vechi teatru din țară, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, în cadrul manifestării realizând,în calitate de regizor, premiera spectacolului „Stella” de J.W von Goethe.
Este un om de teatru autentic care a construit o frumoasă şi apreciată carieră.

Cele mai citite

Related Articles