Oltencele campioane!! SCM Craiova – Kristiansand 30-25

151

SCM Craiova a cucerit Cupa EHF la handbal feminin, după ce a învins formaţia norvegiană Vipers Kristiansand cu scorul de 30-25 (19-12), vineri seara, în Sala Polivalentă din Craiova, în manşa a doua a finalei.

Formaţia din Bănie a câştigat dramatic trofeul, după ce portarul Yuliya Dumanska a apărat două şuturi consecutive cu câteva secunde înainte de final. Vipers se impusese în tur cu 26-22 în tur şi ar fi obţinut cupa dacă marca pe final.

SCM Craiova a dominat clar meciul, de la un capăt la altul, dar pe final oboseala acumulată s-a resimţit, iar nordicele s-au apropiat pe tabelă.

Echipa craioveană a condus cu 3-0 (min. 4) şi 4-1 (5), dar oaspetele au revenit, 5-4 (7). În min. 14, SCM Craiova s-a desprins în premieră la patru goluri, 10-6. La 11-8 (15), echipa antrenată de Burcea a reuşit o serie remarcabilă de cinci goluri, scorul devenind 16-8 (21). Gazdele au intrat la pauză cu un avans de şapte goluri pe tabelă, 19-12.

SCM Craiova a avut chiar nouă goluri în repriza secundă, 24-15 (38), dar Vipers a început o cursă contracronometru, s-a apropiat la şase goluri, 25-19 (42), apoi au venit la cinci, 28-23 (50), iar finalul a fost dramatic. Formaţia gazdă a pierdut mingea când mai erau 27 de secunde, dar Dumanska a avut două intervenţii remarcabile şi trofeul a fost câştigat de SCM Craiova.

Aceasta a fost primul trofeu european cucerit de SCM Craiova şi prima Cupă EHF a handbalului feminin românesc, dar competiţia a fost câştigată sub vechea denumire, Cupa IHF, de Chimistul Râmnicu Vâlcea (1984, 1989) şi de Rapid Bucureşti (1993). HC Zalău a pierdut finala Cupei EHF în 2012.

Au evoluat echipele:
SCM Craiova: Yuliya Dumanska, Florentina Stanciu, Cristina Daniela Lung – Maria Andreea Rădoi, Jelena Trifunovic (1 gol), Carmen Gabriela Şelaru, Dana Andreea Pricopi (2), Ana Maria Ţicu (11), Zeljka Nikolic (5), Valentina Neli Ardean Elisei (2), Nicoleta Tudor, Bobana Klikovac (5), Patricia Maria Vizitiu, Florina Cristina Florianu (4). Antrenor: George Burcea.
Vipers: Sakura Hauge, Katrine Lunde – Karoline Olsen, Emilie Hegh Arntzen, Tonje Refsnes, Malin Larsen Aune (1), Kari Skaar Brattset (4), Kristin Noersteboe, Mathilde Kristensen, Vilde Jonassen (2), Kristine Lunde Borgesen (2), Pernille Wang Skaug (2), Linn Jorum Sulland (10), Jeanett Kristiansen (3), Marta Tomac (1), Lina Marie Jensen. Antrenor: Finn Kenneth Gabrielsen.

SCM Craiova – Kristiansand 30-25

Prima repriză a fost o adevărată lecție de tenis din partea oltencelor. Elanul dat de miile de fani prezenți în tribunele sălii Polivalente din Craiova a fost transmis în teren.

Bogdan Burcea a pregătit excelent partida, a avut în Ana Maria Țicu un adevărat erou, coordonatul oltencelor reușind o repriză absolut perfectă, iar în Dumanska un zid de netrecut. Românca cu origini ucrainene a salvat în 5 rânduri din situații de 1 contra 1 cu adversarele. Jocul cu pivotul a fost un factor destabilizator în finalul reprizei, Nikolic și Klikovac reușind combinații de o frumusețe rară.

Repriza secundă a fost o cursă continuă de recuperare a norvegiencelor. Ultimul minut a fost unul dramatic. SCM Craiova a trimis mingea de două ori în bară, norvegiencele au scăpat pe contraatac, au avut două lovituri în situație de 1 la 1 cu Dumanska. Portărița României a intervenit miraculos și adus trofeul Cupei EHF la Craiova!

(Marius Căruntu)