Din 2021 se introduce taxa de 7 euro pentru intrarea în Spaţiul Schengen

178

Din 2021, cetăţenii statelor din Balcanii de Vest, SUA, Canada şi Australia vor trebui să solicite aprobare pentru a intra în spaţiul Schengen şi să achite o taxă de şapte euro.

Se aşteaptă ca această decizie să fie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de miniştri al Uniunii Europene. Această iniţiativă este din 2016, dar Comisia Europeană doreşte să înceapă implentarea ei din 2021.

“Statele Spaţiului Schengen au eliminat frontierele dintre ele, dar nu au reuşit să se stabilească o frontieră comună a UE, o poliţie de frontieră comună şi acum se doreşte introducerea unei taxe de călătorie, care ar spori securitatea internă şi lupta împotriva migraţiei ilegale” – a explicat secretarul general al Mişcării Europene din Serbia, Suzana Grubijesic.

Specialiştii resping speculaţiile potrivit cărora măsura ar viza doar cetăţenii din Balcanii de Vest şi apreciază că cetăţenii a mai mult de 60 de state vor plăti această taxă pentru a intra într-un stat din Spaţiul Schengen.

“Introducerea acestei măsuri administrative nu înseamnă introducerea vizelor. A fost o comunicare defectuoasă, titluri senzaţionale în presă, dar trebuie subliniat că această măsură nu înseamnă reintroducerea vizelor de călătorie” – a subliniat şi Srdjan Majstorovic de la Centrul de politici europene.

sursa RRA

foto Sputnik.md