Iohannis: Solicit public demisia premierului Dăncilă!

280

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al Romaniei și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că va avea o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă în legătură cu scopul vizitei acesteia în Israel.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Klaus Iohannis a subliniat că nu s-a mai întâmplat ca un premier al României să plece într-o vizită externă fără să anunţe agenda deplasării.

Şeful statului a precizat că el este cel care răspunde de politica externă a ţării în calitate de preşedinte al Republicii.

„Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală, fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă”, a spus Klaus Iohannis.

Vă prezentăm declaraţiile de astăzi ale preşedintelui României, Klaus Iohannis:

Bună ziua! Ar fi trebuit să am o întâlnire, la ora 11:00, cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenţionat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern şi PSD, pe de-o parte, şi Banca Naţională pe de de cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naţionale a României este foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte aurtorităţi statului. Este foarte evident că PSD-ul pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD-ului şi mă îngrijorează. BNR-ul nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR-ul trebuie să rămână independent pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României. A doua chestiune, chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi politicile Guvernului să fie, într-o măsură reszonabilă, corelate. Asta înseamnă discutate. Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei.

Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru. Săptămâna trecută, în Guvern, s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politica externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete care evident sunt sensibile, altfel n-ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România se statuează şi se ştie că este nevoie în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoie ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dăncilă zicea aşa: “jur să îmi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României – aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Este jurământul pe care îl depunem noi, care obţinem şi îndeplinim după aceea demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituţia, legile ţării, asta înseamnă şi că se respectă principiul colaborării loiale, că se respectă nevoia de consultare în interesul statului român, între preşedinte şi prim-ministru, că se respectă deciziile Curţii Constituţionale, toate acestea în interesul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie, Guvernul a fost învestit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, trei luni după care pot să trag o concluzie: doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României.