[FOTO-VIDEO] Nor de praf saharian deasupra Banatului: Avertismentul dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului!

475

Un nor de praf saharian afectează România, concentraţia maximă a particulelor de praf şi nisip provenit din deşert urmând să se resimtă în cursul zilei de luni şi marţi.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/videos/1653758041366684/

Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că, începând de duminică seară, norul de praf saharian se afla deasupra ţării şi luni, 16 aprilie deasupra părţii de Vest a României.

Mirela Ianoşi – consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa:

“Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că începând de duminică seara, norul de praf saharian se află deasupra ţării, el ajungând şi în zona de Vest a României. Concentraţia maximă a particulelor de praf şi nisip provenite din Sahara, fiind resimţite în zilele de luni şi marţi, urmând ca miercuri să se retragă odată cu intrarea unui front de aer mai rece care va curăţa atmosfera. Maşinile, geamurile şi acoperişurile caselor au fost acoperite de particule roşiatice, iar alergicii la praf şi polen ar putea avea de suferit. Staţiile de monitorizare ale calităţii aerului la nivelul judeţului Caraş-Severin au înregistrat valori semnificative ale indicatorului pulberi în suspensie, dar fără a depăşi limita admisă de legislaţia în vigoare.”    

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţie a Mediului la nivel naţional susţin că nu a existat o avertizare europeană despre acest fenomen, iar în prezent calitatea aerului se situează în parametri normali.

Foto: Cristina Corocan

(Hardy Cvoica)