Iohannis refuză revocarea şefei DNA. Tudorel Toader contraatacă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu o revocă pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Kovesi, procuror-şef al DNA”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Totodată, şeful statului a precizat că Ministerul Justiţiei şi CSM au avut “concluzii diametral opuse” în această chestiune.

“La jumătatea lunii februarie, ministrul Justiţiei mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului-şef DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, preşedintele. (…) La mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM, avizul CSM însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM (…) a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei Justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adiţional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Constat, deci, că, în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv ministrul/ Ministerul Justiţiei şi CSM, ajung la concluzii diametral opuse”, a arătat Iohannis.

El a mai spus că, odată sesizat cu propunerea ministrului Justiţiei şi după ce a primit avizul CSM, a solicitat Departamentelor de specialitate din Administraţia Prezidenţială o analiză şi câteva propuneri.

“Analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului-şef al DNA, am constatat că autorul raportului – raport care a însoţit propunerea – consideră că acesta este, citez, ‘o luare de poziţie’ faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepţia că evaluarea ministrului Justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa în cuprinsul raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiţiei”, a adăugat Iohannis.

Imediat după anunţul preşedintelui, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că va sesiza Curtea Contituţională cu privire la refuzul de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. El consideră că şeful statului nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activitaţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA.

Cele mai citite

Related Articles