Sfântul Ştefan – primul martir creştin al Bisericii: Peste 400.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, creştinii greco-catolici şi ortodocşi se închină Întâiului Martir al Mântuitorului, Sfântul Arhidiacon Ştefan.

Sfântul Ştefan a fost un diacon iudeu din Ierusalim, potrivit Noului Testament. A fost primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile din Ierusalim. Se spune că fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon. A intrat, astfel, foarte repede în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că predica în public învăţăturile lui Iisus. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, a fost adus în faţa Sinedriului, fiind acuzat de blasfemie faţă de Moise şi de Dumnezeu.

Sfântul Ştefan a fost găsit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare. După pronunţarea sentinţei, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunând:

Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu“.

El a fost dus în afara cetăţii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir ucis pentru că mărturisise credinţa în Iisus. Urmând exemplul acestuia, în clipa morţii el cere iertarea pentru cei care îl ucid. Printre cei ce l-au judecat şi au asistat la uciderea lui s-a aflat şi Saul, convertit ulterior la creştinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel. Mormântul Sfântului Ştefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Despre simbolistica Sfântului Ştefan, părintele Mihăiţă Dicu din Parohia Doman:

Peste 400.000 de români poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, 422.664 de români, dintre care 305.449 bărbaţi şi 117.215 femei, poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan.

Din totalul româncelor, 84.399 se numesc Ştefania, 22.327 – Ştefana, 9.114 – Fănica, 1.036 – Fănuţa, iar 339 – Fana.

Majoritatea bărbaţilor poartă prenumele de Ştefan (273.159), Istvan (18.656), Fănel (8.727), Ştefănel (3.306), Ştefănuţ (1.031) sau Fane (581).

“La mulţi ani!” celor care poartă numele Sfântului Ştefan!

De același autor

Related Articles