Ministrul adjunct al afacerilor externe în vizită la Palatul Victoria

161

Primirea ministrului adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, Tzipi Hotovely, de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a primit-o astăzi, 11 aprilie, pe Tzipi Hotovely, ministrul adjunct al afacerilor externe al Statului Israel, aflată într-o vizită oficială în România.

În cadrul întrevederii a fost evocată dinamica specială a relaţiilor dintre România şi Statul Israel, atât la nivel politic, cât şi pe palierul cooperării sectoriale. Pe acest fundal, a fost evidenţiată dorinţa comună de consolidare, pe mai departe, a raporturilor bilaterale.

Cei doi oficiali au reliefat simbolistica aparte a anului 2018, în condiţiile în care, în acest an, Statul Israel aniversează 70 de ani de la crearea sa, se împlinesc 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte româno-israeliene, iar România sărbătoreşte centenarul Marii Uniri. În contexţ prim-ministrul Viorica Dăncilă a accentuat că aprofundarea relaţiilor cu Statul Israel reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

În cursul convorbirilor s-a degajat acordul ambelor părţi pentru valorificarea suplimentară a cooperării în domeniul economic, context în care a fost subliniată necesitatea sporirii numărului proiectelor concrete şi stimularea interesului reciproc al comunităţilor de afaceri din cele două ţări, astfel încât să fie fructificate potenţialele economice ale României şi Israelului.

O atenţie particulară a fost acordată şi oportunităţilor de colaborare pe palier sectorial, în domenii precum apărare, sănătate, turism şi educaţie. În acest contexţ cei doi oficiali au explorat posibilitatea încheierii unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, cu accent pe sectoarele energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică şi inovaţii antreprenoriale, pentru domenii high-tech.

Premierul Viorica Dăncilă a evidenţiat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului, context în care a exprimat interesul părţii române pentru continuarea cooperării în domeniul educaţiei pentru Holocaust. Şeful Executivului subliniaţ de asemenea, interesul ţării noastre pentru finalizarea proiectului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România.

Biroul de presă al Guvernului