[FOTO-AUDIO] Un tren Regio Călători a deraiat în Caraş-Severin: Operatorul privat avea obligaţia să întreţină calea ferată

2409

Traficul feroviar între Reşiţa şi Timişoara este blocat din cauza deraierii unui tren de călători.

Este vorba de trenul privat Regio Călători care a plecat în această dimineaţă (n.r. marţi, 10 aprilie) din Reşiţa, iar în zona haltei Colţan, pe relaţia Vasiova-Reşiţa Nord, unul dintre boghiuri a deraiat de pe şina care s-a deplasat care urmare a unei alunecări de mal.

În remorca motorului se aflau 12 pasageri care nu au fost răniţi, a declarat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, Magdalena Tocmelea. Pompierii au trimis două autospeciale pentru a acorda măsurile de sprijin, dar nu a fost nevoie. Pasagerii au coborât singuri din tren şi şi-au continuat călătoria cu alte mijloace de transport.

În data de 10.04.2018, în jurul orelor 05:36, am fost sesizați telefonic, prin SNUAU 112, despre faptul că un tren, aparținând unui operator privat de transport, care circula pe relația Reșița Nord-Timișoara Nord a deraiat cu boghiul nr. 4, cu ambele osii, la km. CFR 52+000, între stațiile CF Reșița Nord și Vasiova. Cauza deraierii este o alunecare de teren cu depuneri de piatră și pământ pe calea ferată. Circulația feroviară în zona respectivă este închisă, dar se lucrează pentru remediere. În tren se aflau aproximativ 12 călători la momentul producerii evenimentului, care s-au autoevacuat și și-au continuat deplasarea cu alte mijloace de transport.

Din informaţiile obţinute de la Regionala CFR Infrastructură, linia Reşiţa – Berzovia a fost închiriată pentru un interval de 5 ani operatorului de transport privat RCCS Trans care are în circulaţie trenuri Regio Călători pe relaţia Reşiţa – Timişoara şi retur.

Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură a declarat pentru Radio Reşiţa că, linia ferată trebuia întreţinută de operatorul privat care o are închiriată şi trebuie să asigure desfăşurarea în siguranţă a traficului şi implicit a fluxului de călători:

“Secţia de cale ferată Vasiova-Reşiţa Nord este neinteroperabilă, închiriată gestionarului privar RCCS TRans SRL. Conform contractului de închiriere gestionarul este obligat să întreţină, să repare şi să exploateze bunurile care aparţin acestei secţii şi să menţină în stare normală de funcţionare această linie de cale ferată, incluzând atât lucrările de artă, instalaţiile TC şi clădirile existente, astfel încât să asigure prin caracteristicile tehnico-funcţionale, rezistenţa şi stabilitatea lor, siguranţa circulaţiei şi securitatea transporturilor la viteza şi sarcina maximă pe care o permite linia respectivă.”  

Reporterii Radio Reşiţa au încercat să ia legătura şi cu Valentin Ciapraz – directorul general al Regio Călători, dar acesta nu a putut fi contactat, iar de la biroul de informaţii al operatorului de transport n-i s-a transmis să ne adresăm societăţii printr-un email, numerele de telefon nu se informează.

Calea ferată va fi blocată cel puţin până la ora 16.00, până când se încearcă înlăturarea pământului de pe şine. Până atunci sunt blocate şi suspendate 5 trenuri.

Contactat telefonic, în jurul orei 17.00, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, Magdalena Tocmelea a transmis că în zonă se lucrează şi dacă va fi degajată linia de malul de pământ dislocat şi se va relua într-un fel circulaţia trenurilor, acestea vor circula cu restricţie de viteză. În plus operatorul Regio Călători pune la dispoziţia publicului călător mijloace de transport pe pneuri până la rezolvarea completă a situaţiei.

Vom reveni cu informaţii!

(Sebastian Dragomir)

Foto: www.argument.ro