[FOTO-VIDEO] La mulţi ani Jandarmeriei Române!

480

Oamenii de sub arme din Caraș-Severin au serbat Ziua Jandarmeriei în centrul civic alături de autorităţi, dar şi de cetăţeni, sub același motto: lege și ordine.

În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean s-a făcut un scurt istoric al Jandarmeriei Române prezentat de dr. Ovidiu Roşu. În cadrul ceremoniei festive, au fost prezentate mesajele Inspectorului General al Jandarmeriei Române dar şi al Ministrului Afacerilor Interne. Un alt moment important a fost festivitatea de înaintare în gradul următor a unui ofiţer şi a 4 subofiţeri, precum şi înmânarea de plachete şi diplome aniversare.

Sala de şedinţe a fost arhiplină cu reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu care Jandarmeria colaborează.

După ceremonia festivă, activităţile s-au desfăşurat afară, în Piaţa 1 decembrie, chiar pe platoul din faţa Prefecturii. Acolo, încă de dimineaţă au fost amenajate standuri de prezentare a tehnicii din dotare şi a fost prezentată oferta educaţională a jandarmeriei. Totodată, au fost organizate demonstraţii de dresaj canin, autoapărare, anihilarea infractorilor şi cel mai gustat a fost momentul de coborâre în rapel de pe clădirea Palatului Administrativ. Jandarmii au reuşit să reţină autorul unei „răpiri” sub amininţarea armei.

Exerciţiile demonstrative au fost executate inclusiv de mascaţii de la Gruparea Mobilă de Jandarmi din Timişoara.

Jandarmii sărbătoresc, la 3 aprilie, 168 de ani de când a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.

(Sebastian Dragomir)