Codul portocaliu de inundaţii pe Dunăre, prelungit până săptămâna viitoare!

Avertizările de cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre au fost prelungite până săptămâna viitoare. Sunt vizate judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi. La Galaţi, fluviul a depăşit cota de atenţie şi a pătruns pe unele porţiuni ale falezei inferioare.

Astăzi expiră avertizarea de cod portocaliu pentru râurile Teleorman şi Neajlov, iar, mâine, cele de cod galben pentru Desnăţui, Olt, Călmăţui, Neajlov, Sabar, Bârlad, Buzău, Târnave, Mureş şi pentru râurile mici din Dobrogea, unde topirea zăpezii va mai duce la creşteri de debite şi niveluri

Cea mai mare cotă a Dunării s-a atins la Galaţi în 5 iulie 2010, când nivelul Dunării a ajuns la 677 cm, cu 13 cm mai mult faţă de cota istorică înregistrată în anul 2006. În 2010, cartierul gălăţean aflat pe malul Dunării a fost protejat de revărsarea fluviului de un dig cu saci cu nisip lung de patru kilometri şi jumătate şi cu o înălţime de un metru şi jumătate, iar pe alte două străzi din port s-au instalat hidrobaraje. Din fericire, digul a rezistat viiturii, deşi autorităţile locale erau pregătite să evacueze circa 8.000 de oameni din zona portului. Totuşi, apa a inundat atunci faleza Dunării, dar şi şantierul naval, înregistrându-se pagube de zeci de milioane de euro.

Şi autorităţile din Giurgiu sunt în alertă, după ce aproape 3.00 de hectare de pădure din zone inundabile au ajuns sub ape. Nivelul fluviului este în creştere în secţiunea port Giurgiu, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus monitorizarea permanentă a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor. Clădirile din zonele inundabile au fost deconectate de la reţeaua de energie electrică şi toate bunurile şi utilajele au fost evacuate. Până la finalul săptămânii viitoare, Dunarea este sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul cuprins între Hârşova şi Brăila şi în toată zona Deltei.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles