[FOTO] „Moştenitorii României”, din Banatul de Munte, au realizat expoziția „ARTA CUSUTULUI. TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR“

”Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții” spunea marele om de cultură, Nicolae Iorga.
Într-o zi cu o semnificaţie aparte pentru toată suflarea românească, 27 martie, 2018, când s-au împlinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu țara, iar Radio România a lansat proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri,” Moştenitorii României”,la Reşiţa, tinerii elevi de la Colegiul Tehnic Cărășan Reșița și Școala Gimnazială Zăvoi au participat prin susținerea Centrul ui Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin la o manifestare sugestiv denumită „ARTA CUSUTULUI. TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR“.

Acțiunea face parte din proiectul dedicat Centenarului – „Tradiții Românești“ și și-a propus o mai bună cunoaștere a tradițiilor locale, promovarea și conservarea acestora, afirmarea valorilor culturale identitare și transmiterea lor tinerelor generații.

Invitatul de onoare a fost dr.fil. Ada D. Cruceanu care a prezentat importanța cusăturilor tradiționale printr-o argumentată incursiune istorico-culturală privitoare la acest fenomen, menționând:

„E un generic relativ generos dacă vorbim despre arta cusutului în România, sigur nu numai la români, probabil că înclinația noastră a tuturor merge spre ceea ce numim artă tradițională, cusătura ornamentală pe costumul popular sau pe alte piese țesute în casă . Eu aș adăuga și problemele tehnice legate de cusutul propriu zis, de modul în care de la croi se ajunge la costumul popular prin același tip de cusătură relativ ornamentală , dar care are funcționalitate practică. Sper ca inițiativa Centrului și acest parteneriat cu Liceul Traian Vuia să meargă în continuare pentru că sunt și foarte mulți dintre profesorii liceului, respectiv elevii acestuia care au creativitate și nativă și cultivată și evident chiar dacă astăzi mergem pe mașina de cusut ea rămâne totuși, doar un instrument al creativității umane”.

Inițiatorul și coordonatorul proiectului, Angelica Herac ne-a declarat :

„Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin împreună cu partenerii noștri Colegiul Tehnic Cărășan Reșița și Școala Gimnazială Zăvoi organizează o manifestare aparte, dedicat Centenarului, „ARTA CUSUTULUI. TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR“.Iar direct despre acest subiect va vorbi doamna dr în folologie Ada D.Cruceanu , un om din domeniul artei și al frumosului care va face și o incursiune istorică și culturală în accest fenomen în banatul de Munte”.

Au mai luat cuvântul profesorul Maria Sandu, coordonator proiect – Colegiul Tehnic Cărășan Reșița, profesor Ramona Bogdan, coordonator proiect – Școala Gimnazială Zăvoi şi profesor Elena Borchescu, colaborator proiect – Liceul Tehnologic „I.C. Buracu“ Prigor.
Manifestarea s-a încheiat cu bucuria că proiectul dedicat Centenarului – „Tradiții Românești“ are succes atât în rândul elevilor, dar reprezintă și o frumoasă împlinire pentru dascălii care îi susțin.
Tinerii participanţi la manifestarea „ARTA CUSUTULUI. TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR“ , prin pasiunea pe care au dovedit-o , dar şi respectul pentru înaintaşii lor,pentru cei care au creat aceasta ţară dovedesc că sunt „Moştenitorii României”, şi vor duce mai departe,altfel ”Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles