Ora Pământului 2018: Banatul Montan stinge lumina!

110

Locuitorii Banatului Montan sunt chemați să se alăture celui mai mare eveniment de mediu din lume: Ora Pământului 2018 (Earth Hour). 

Asociaţia Euroland Banat, partener al World Wide Fund România (WWF), organizaţiile partenere – Primăria Reșița, Universitatea Eftimie Murgu Reșița, Liga Stundeților din UEMR, Clubul Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice, școli și licee din oraș, celelalte organizaţii şi instituţii care s-au alăturat acțiunii îi invită pe toţi ca, sâmbătă, 24 martie, să stingă luminile între 20:30 – 21:30.

“Pentru o oră, vă provocăm să aprindeți simbolic candele, să gasiți acele activități ce nu necesită consum de energie electrică, să vă simțiți bine alături de cei dragi și, în același timp, să acordați o oră „de odihnă” Terrei. Dați frâu liber imaginației și sărbătoriți acest eveniment oriunde vă aflați, în familie, cu prietenii sau in mijlocul comunității.”

Earth Hour este un apel planetar la acţiune care se adresează fiecăruia dintre noi, fiecărei companii şi fiecărei comunităţi. Această oră dedicată Pământului ne provoacă să schimbăm modul nostru de viaţă. Acţiunea de sâmbătă este un gest simbolic şi reprezintă un apel la responsabilizare și implicare, la iniţiativă și solidaritate, menite sa construiască un viitor durabil pentru noi şi pentru copiii noştri, a declarat preşedintele Asociaţiei Euroland Banat, Andrei Szabo.

”Sâmbătă, 24 martie, Banatul Montan stinge lumina! Pentru o oră, între 20:30 şi 21:30, să aratăm că avem puterea de a vedea dincolo de propriile nevoi și interese, că ne putem schimba modul de viaţă. Banatul Montan e conectat la natură și alege verdele!”

De Ora Pământului, în oraşul Bocşa, pentru publicul larg, doritor de cunoaştere a boltei cereşti, sâmbătă vor fi organizate observaţii astronomice şi vor putea fi admirate planeta Venus la apuş Luna, Pleiadele, nebuloasa Orion, dar şi suprafaţa Soarelui, dacă prezintă pete solare.

”Oraşul Bocşa găzduieşte, încă din 2016, observaţii astronomice, cu sprijinul şi sub directa îndrumare a lui Marc Frîncu, membru al Societăţii Române pentru Astronomie Culturală, cel care ne-a pus la dispoziţie şi aparatura profesională necesară, alături de alţi astronomi amatori din Timişoara. Pentru a fi alături de alte localităţi din România şi din lume, la manifestarea devenită deja tradiţională – Ora Pământului, Primăria, Consiliul Local şi Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa, cu sprijinul Societăţii Române pentru Astronomie Culturală, organizează sâmbătă, cu începere de la ora 18,00, pe terenul de sport din spatele Casei Orăşeneşti de Cultură, observaţii astronomice pentru cei doritori de cunoaştere a boltei cereşti”, a declarat Ioan Liuţ, din partea Primăriei Bocşa.

În acest fel, se doreşte promovarea ştiinţei cercetării astrelor, mai ales că în oraşul Bocşa funcţionează şi un club de astronomie frecventat de elevii unităţilor de învăţământ de aici. Astfel, se speră că şi oraşul Bocşa ar putea intra, în timp, în rândul localităţilor cu mari descoperitori ai universului.