Sarkozy a fost eliberat după 26 de ore, dar ar putea fi rechemat pentru audieri

52

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost eliberat astăzi, după 26 de ore de aresţ în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007, informează agenţia France Presse.

Agenţia nu precizează evoluţiile judiciare decise de magistraţi, dar menţionează că fostul şef al statului ar putea fi prezentat unui judecător în vederea unei eventuale inculpări sau convocat din nou la audieri.

Fostul preşedinte francez a respins toate acuzaţiile şi susţine că mai mulţi libieni încearcă să se răzbune pentru decizia sa de a trimite avioane de luptă franceze în Libia în timpul revoltei care s-a încheiat cu răsturnarea de la putere a lui Gaddafi în 2011.

Nicolas Sarkozy are la dispoziţie şase luni pentru a contesta acuzaţiile, apoi judecătorii vor trebui să ia o nouă decizie privind iniţierea procesului.

În 2012, site-ul de ştiri francez Mediapart a publicat un document semnat de un fost demnitar libian care afirmă că regimul lui Muammar Gaddafi a acceptat în 2006 să finanţeze cu aproximativ 50 de milioane de euro campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy.

În noiembrie 2016, Ziad Takieddine, un om de afaceri franco-libian, a declarat că a intermediat transferul a cinci milioane de euro din Libia către Nicolas Sarkozy şi Claude Gueanţ fostul şef de cabinet şi director de campanie al preşedintelui francez.