Hram Românesc la Crâstor (Sarkadkeresztúr)

Ceremonia religioasă prilejuită de hramul Capelei Ortodoxe Române din Crâstor (Sarkadkeresztúr), din judeţul Bekes, a avut loc duminică. La aceasta a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.

În locaşul de cult a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) împreună cu un sobor de preoţi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri teologi şi seminarişti, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. Preotul paroh al acestei parohii este Alexandru Sereş, membru al comunităţii istorice româneşti din Ungaria. La manifestarea de duminică au participat mai multe oficialităţi: Bakucz Péter, primarul localităţii Crâstor, Ioan Pătcaş, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Crâstor, Ioan Taţ preşedintele Autoguvernării Româneşti din Şercad (Sarkad), Gheorghe Bagy, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Aletea (Elek), precum şi enoriaşi din Crâstor, Micherechi (Mehkerek), Aletea, Gyula şi Chitighaz (Ketegyhaza).

La final, participanţii au luat parte la o masă comună, oferită din partea Autoguvernării Româneşti din Crâstor. Consulul general Florin Vasiloni a oferit tuturor doamnelor prezente la manifestare, felicitări specifice perioadei lunii martie. Capela românească din Crâstor funcţionează într-un imobil achiziţionat de credincioşii din localitate în anul 1943 şi adaptat nevoilor de cult ortodoxe, care a beneficiaţ de-a lungul vremii de mai multe lucrări de restaurare. Imobilul din 1943 reprezintă doar o etapă în viaţa comunităţii ortodoxe româneşti din Crâstor, a cărei vechime urcă cel puţin până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, mărturie stând biserica de lemn existentă aici în anul 1779 şi care a fost înlocuită în anul 1830 cu o altă biserică, tot din lemn. Datorită precarităţii acestor vechi locaşuri de cult din lemn, în perioada 1900-1943, sfintele slujbe ortodoxe româneşti de la Parohia Crâstor au fost celebrate într-o sală a şcolii confesionale care funcţiona, la vremea respectivă, în această localitate.
Ultima reparaţie majoră făcută la această capelă a avut loc în anii 2014-2015 şi a vizat înlocuirea în întregime a faţadei, cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la Bucureşti (DPRRP), dar şi al primăriei locale, al Primăriei comunei înfrăţite, Cefa (judeţul Bihor, România) şi al credincioşilor parohiei Crâstor. Capela a fost resfinţită atunci, la încheierea lucrărilor (29 martie 2015). Cu ocazia sărbătorii naţionale a Ungariei din data de 15 martie, consulul general Florin Vasiloni a participat la manifestări organizate de către Consiliul Judeţean Bekes la Bekescsaba şi Primăria oraşului Gyula.

Cele mai citite

Related Articles