Moscova expulzează 23 de diplomaţi britanici, închide British Council şi retrage Londrei permisiunea de a deschide un consulat la Sankt Petersburg

172

Rusia a decis să expulzeze 23 de diplomaţi britanici, care au termen o săptămână să plece de la Moscova, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Externe, după ce l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow să îi comunice aceste măsuri, relatează Reuters. Ambasadorul britanic la Moscova a denunţat otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost dublu agent ruş şi a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie, în Anglia, drept un atac asupra valorilor internaţionale, relatează The Associated Press, citat de News.ro.

Ambasadorul britanic la Moscova Laurie Bristow denunţă un atac la adresa valorilor internaţionale în cazul Skripal.

Ambasadorul britanic la Moscova Laurie Bristow a făcut aceste declaraţii după ce a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a fi informat că Rusia expulzează 23 de diplomaţi, între alte măsuri de retorsiune, în urma expulzării a 23 de diplomaţi ruşi de la Londra.

”Vom face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne apăra pe noi, aliaţii noştri şi valorile noastre împotriva unui atac de acest fel, care nu este doar un atac împotriva Regatului Uniţ ci împotriva sistemului de reguli internaţionale pe care toate ţările, inclusiv Rusia, îşi fondează siguranţa şi securitatea”, a declarat el pentru presă.

”Această criză a fost provocată de un atac înfiorător în Regatul Uniţ o tentativă de asasinare a două persoane, cu ajutorul unei arme chimice dezvoltate de Rusia şi nedeclarată de Rusia la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aşa cum Rusia este obligată să facă în baza Convenţiei asupra armelor chimice”, a spus el.

Un parlamentar rus a îndemnat sâmbătă Londra să nu escaladeze criza după otrăvirea fostului spion rus.

Vladimir Jabarov, vicepreşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Camerei superioare a Parlamentului ruş a apreciaţ după ce Moscova a anunţat sancţiunile, că ”este posibil ca (Londra) să continue să răspundă”, dar a dat asigurări că ”suntem pregătiţi”. ”Londra trebuie să înţeleagă că asta nu va duce nicăieri, este inutil să discute cu Rusia prin asemenea metode”, a subliniat el, citat de RIA Novosti.

Moscova expulzează 23 de diplomaţi britanici, închide British Council şi retrage Londrei permisiunea de a deschide un consulat general la Sankt Petersburg

Ca măsuri de retorsiune după ce premierul Theresa May a decis să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, Moscova a deciş de asemenea, să închidă British Council şi să retragă Londrei permisiunea de a deschide un consulat general la Sankt Petersburg, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Cei 23 de membri ai personalului de la Ambasada Marii Britanii la Moscova vor fi ”declaraţi persona non-gratae”, scrie BBC.

Londra a anunţaţ miercuri, că urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, în urma incidentului de la 4 martie, în spatele căruia acuză că se află preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin. Fostul spion rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află în continuare în stare critică, după ce au fost găsiţi inconştienţi, pe 4 martie, pe o bancă la Salisbury, în Wiltshire. Ei au fost otrăviţi cu o neurotoxină.

sursa foto news.ro