[FOTO] Moscova, azi, crede în lacrimi: a pierdut un gigant al filmului cult,Oleg Tabakov

O știre a trecut aproape neobservată în cotidianul din care facem parte: “Oleg Pavlovitch Tabakov a murit după o lungă suferinţă luni,12 martie, la spital, conform agenţiei  Tass, din Rusia.


O personalitate a filmului mondial, unul dintre puținii protagoniști ai filmului cult a plecat în Împărăția Cerurilor, actorul rus Oleg Tabakov.
Multe generații de români și-l amintesc din filmele de Cinematecă: ,,Moscova nu crede în lacrimi ” , ,,Pianina mecanica ” , ,,Oblomov ” .

Născut în anul 1935 la Saratov, în sud-vestul Rusiei, din anul 1956 a intrat în trupa teatrului moscovit Sovremennik devenită una dintre cele mai cunoscute din Rusia, după ce a fost descoperit de fondatorul său, regizorul Oleg Efremov.
În 1967 a interpretat rolul Nikolai Rostov în “Război şi Pace”, regizat de Serghei Bondarciuk, primul film sovietic ce a obţinut, în 1969, premiul Oscar pentru “cel mai bun film într-o limbă străină”.
Oleg Tabakov a jucat de asemenea în mai multe filme-cult sovietice, precum “Seventeen Instants of Spring”, în 1973, şi “Moscova nu crede în lacrimi”, în 1979, care a fost premiat, în 1981, cu Oscar pentru “cel mai bun film într-o limbă străină”.


În perioada 1971 şi 1976 a condus destinele Teatrului Sovremennik,unde Tabakov a creat un “teatru-studio” pentru a-i învăţa pe tinerii actori metoda sa de joc, supranumită “Tabakerka”.
Din anul 2004, Oleg Tabakov a fost directorul artistic al Teatrului de Artă din capitala Rusiei, pentru ca în anul 2009, să fondeze o nouă şcoală de artă dramatică, care-i poartă numele.

Oleg Tabakov a primit titlul de “artist al poporului”, cea mai înaltă distincţie în domeniul culturii.

Indiferent de clişeele, de care nici o epocă nu poate scăpa, Oleg Tabakov, a reușit să ne bucure, să ne emoțieneze astfel încât să ne reamintim de puterea sa de seducție dintr-o perioadă când doar teatrul și filmul ne eliberau de un cotidian cenușiu.

Astăzi, Moscova crede în lacrimi: a pierdut un gigant al filmului cult,Oleg Tabakov.


Preşedintele Vladimir Putin, care i-a decernat o medalie onorifică, a transmis condoleanţe familiei actorului.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles