Cărășeanul Cornel Galescu, omul premierelor montane

261

Cea de-a treia ediție a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură și educație montană din România, s-a desfășurat în trei locații din țară: Brașov, Predeal și Bușteni.

Gala Alpinismului Românesc a încheiat cea de a III-a a Festivalului de Film Alpin

Alpinistul Cornel Galescu din Caransebeș a primit la Gala Alpinismului Românesc, intitulată ”Oamenii premierelor”, trofeul ”Premiere mondiale și românești în munții lumii.”

Despre această distincție Cornel Galescu ne-a declarat:

”Totul a culminat cu Gala Alpinismului Românesc, unde am avut onoarea să fiu premiat, deoarece anul acesta s-a propus premierea alpiniștilor, care au contribuit la dezvoltarea alpinismului românesc prin premiere românești și mondiale. Eu am primit acest trofeu, ținând cont de expedițiile în Turcia, unde există o premieră mondială, la care am participat împreună cu un alt alpinist român George Popa. S-a mai ținut cont și de traseele și vârfurile cucerite în Alaska, Patagonia, Himalaya sau chiar expedițiile de la Polul Sud și Polul Nord. A fost o mare bucurie pentru mine să văd încununată toată această perioadă, prin acest premiu de recunoaștere a efortului și a performanțelor mele.  Am simțit bucurie căci am avut ocazia să mă întâlnesc cu alpiniști de la care eu însumi am avut foarte mult de învățat, mai în vârstă, care mi-au fost instructori. De asemene, la Brașov, m-am întâlnit cu alpiniști care fac în continuare performanță și cu care am strânse legături de prietenie.”   

În anul 1992, Coco Galescu câștiga Cupa României la Alpinism, fiind coechipier cu George Popa. Împreună cu acesta avea să realizeze și o premieră mondială în Muntii Kackar din Turcia, unde cucerea vârful al cărui nume va rămâne ”Turnul Românilor”.

Alpin Film Festival, desfășurat pe parcursul a 4 zile, a mai cuprins diverse proiecții de film realizate în diferite masive muntoase din lume, dar și dezbateri pe teme de ecologie montană. Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții, povești ale muntelui, într-o selecție internațională și în competiție națională, prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul montan și alpinism.

Cristina Corocan