Zeci de hectare de teren, mistuite de flăcări

94

Pompierii cărăşeni au intervenit în ultimele două zile pentru stingerea a 12 incendii de vegetaţie uscată. Cauzele probabile de aprindere au fost folosirea focului deschis în spații deschise și folosirea intenționată a sursei de aprindere. Din fericire, incendiile nu s-au propagat la gospodăriile populației și la fondul forestier. Totuşi, au fost afectate mai multe hectare de teren, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC”, plutonier major Magdalena Tocmelea.

„S-au semnalat astfel de incendii la Dalboșeț – 3 ha (în data de 10.03.2018) și 4 ha (în data de 11.03.2018); Reșița – 10 ha; Carașova – 4 ha; Topleț – 2 ha; Feneș – 13 ha; Plugova – 500 mp; Cornea – 500 mp; Bozovici – 2 ha; Soceni – 2 ha; Gîrbovăț – 1 ha şi Ciuchici – 3 ha”.

Aceste evenimente se produc în ciuda campaniilor derulate de inspectorii de prevenire, spune maiorul George Cozariuc de la ISU Semenic:

Anul trecut, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a intervenit pentru stingerea a peste 500 de incendii de vegetaţie.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale poate reprezenta un pericol pentru viața și bunurile membrilor comunităților. Pentru a preveni situații nefericite, trebuie respectate mai multe reguli:

– focul nu se aprinde în aer liber în locuri cu pericol de incendiu și în condiții meteorologice cu intensificări ale vântului;

– locul arderii trebuie asigurat cu mijloace și materiale pentru stingerea focului (butoi cu apă, stingător);

– arderea trebuie supravegheată permanent, iar la sosirea nopții, focul se stinge și se verifică cu atenție zona;

– în situația izbucnirii unui incendiu, acesta trebuie anunțat imediat la serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității și la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112.

(Sebastian Dragomir)