[FOTO] Personalități feminine implicate în realizarea României Mari !

Motto: „Femeile sunt mame şi, prin urmare, stăpânele lumii.” H. De Balzac

Așa cum v-am obișnuit, în Anul Centenarului Marii Uniri dedicăm un spațiu amplu cunoașterii tuturor evenimentelor ce au condus la realizarea României Mari.

Despre rolul femeii în realizarea Marii Uniri, despre rolul femeii în societate vom vorbi în această seară de 8 martie cu invitata noastră, personalitate academică din Banatul de Munte, Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Ce este femeia? În primul rând, femeia este mamă, soţie, fiică, prietenă. Femeia este sensibilă, dar totodată puternică. Femeia emană frumuseţe, senzualitate, dragoste. Femeia stă în spatele oricărui om de succes. Femeia trăieşte fiecare sentiment, de multe ori ajungând să sufere.

La 1 Decembrie se împlinesc 100 de ani de când s-a înfăptuit Unirea şi s-a născut România Mare. Pentru acest Vis al românilor, eroii neamului sunt cei care au luptat pe front, alţii prin diplomaţie, alţii strângând din dinţi sub ocupaţie. Mulţi dintre ei sunt anonimi. Mulţi au “intrat” ca nişte pietre în coloana pe care se sprijină România. Toţi sunt Eroi.

Dintre personalitățile feminine devenite eroine putem aminti pe Regina Maria a României și pe deputatul Elena Alistar.

Prima, soție a Principelui moştenitor Ferdinand. A sfârşit prin a se îndrăgosti iremediabil de poporul român şi de România. A devenit cu adevărat Regina tuturor românilor.

Elena Alistar, o româncă din Basarabia a fost singura femeie din Sfatul Ţării, care a strigat în faţa tuturor bărbaţilor politici şi nu numai, în faţa adversarilor: “Acum, ori niciodată, noi trebuie să ne unim…!”. Elena Alistar Romanescu nu are statui, nu are plăci memoriale, nu se învaţă despre ea la lecţiile de istorie, aşa cum nu se învaţă despre mulţi alţi eroi ai neamului românesc.
Sunt eroine. Poate fără curajul şi insistenţa celei dintâi Unirea nu s-ar fi înfăptuit. Poate fără sacrificiile, demnitatea şi iubirea pentru România ale Elenei Alistar, Basarabia nu ar fi venit să-şi îmbrăţişeze patria mamă.

Despre importanța acestui eveniment vom discuta cu o personalitate academică din Banatul de Munte, Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți să vă alăturați subiectului emisiunii alături de distinsa noastră doamnă.

Rămâneți alături de noi, ACASĂ, în această seară pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio România Reşiţa.

Epilog: ,,Femeia este sufletul bărbatului, lumina care îl călăuzeşte. Femeia este gloria.” Miguel de Cervantes

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles