[FOTO][UPDATE] Martirii temniţelor comuniste, pomeniţi la Reşiţa, în ziua celor 40 de mucenici

Martirii temniţelor comuniste şi a deportaţilor în Bărăgan, pomeniţi la Reşiţa de ziua celor 40 de mucenici.

În fiecare an, în capitala Banatului de Munte, în data de 9 martie, la troiţa din Parcul Cărăşana din municipiul de pe Bârzava, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan îşi comemorează morţii.

Cornelia Fetea, preşedintele asociaţiei cărăşene pentru Radio Reşiţa:

În iunie 1951 a fost pusă în mişcare a doua mare acţiune de deportare din istoria contemporană a României, după cea îndreptată împotriva etnicilor germani din ianuarie 1945. Aproximativ 43.000 de persoane au fost ridicate atunci din propriile locuinte şi deportate în câmpia Bărăganului, fiind obligate să trăiască în condiţii vitrege, îndurând foamea şi frigul, şi puse să muncească până la epuizare, relatează Dumitru Popescu din Caransebeş, unul dintre foştii deţinuţi în perioada 1957-1963, care nu-şi doreşte decât ca tinerii din ziua de azi să conceapă ce s-a întâmplat în urmă cu 5 decenii:

Mărturisirile unui fost deportat au fost argumentate de prof. univ. Liviu Spătaru, fiu al unui fost deţinut politic din Bucovina:

Potrivit preşedintelui AFDPR Caraş-Severin, Cornelia Fetea, în judeţ mai trăiesc astăzi aproximativ 700 de persoane, în această cifră fiind incluşi foştii deţinuţi politici, deportaţii din Bărăgan şi fosta URSS şi urmaşii acestora.

La eveniment, alături de foşti deţinuţi şi deportaţi şi urmaşii acestora au fost prezenţi prefectul judeţului, Matei Lupu, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ai primăriei municipiului Reşiţa, ai jandarmeriei şi ai Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin. Slujba de pomenire de la troiţa edificată în Parcul Cărăşana, a fost concelebrată de pr. Gheorghe Adrian Şuveţi – protopopul Reşiţei şi preoţii slujitori, Cristian Manole şi Sevastian Pană. Acţiunea In Memoriam s-a încheiat cu un parastas dedicat martirilor temniţelor comuniste la sediul AFDPR Caraş-Severin din clădirea Blocului 800.

Evenimentul central dedicat Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti se va consuma duminică, 11 martie la Bucureşti. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles