Din cauza gerului, Ministerul Afacerilor Interne a dispus convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă!

Un val de frig va cuprinde treptat întreaga Românie, începând din această noapte. Bucureştiul şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de ger, în timp ce 13 judeţe vor fi sub Cod galben de frig.

Este o situaţie mai neobişnuită, iar termpaturile vor fi chiar şi cu 15 grade mai mici decât cele obişnuite pentru această perioadă a anului, avertizează specialiştii. În cele 13 judeţe din Vestul, Nord-vestul şi Sud Vestul României aflate sub cod galben de frig cea mai mare problemă va fi provocată de temperaturile foarte scăzute şi de vânt, nu atât de ninsori, mai avertizează meteorologul ANM.

Având în vedere prognoza meteorologilor pentru zilele următoare, Ministerul Afacerilor Interne a dispus prefecţilor să convoace comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, să asigure buna funcţionare a utilităţilor publice şi şă monitorizeze evoluţia stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional.

Pacienţii care au nevoie de dializă şi femeile însărcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate. Echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor merge în zonele în care se ştie că stau persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. NU staţi în frig un timp îndelungat, mai ales dacă suferiţi de afecţiuni cronice, purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, recomandă autorităţile!

Cei care pornesc la drum este bine să aibă autoturismele echipate de iarnă, să verifice instalaţia de încălzire şi să aibă o cantitate suficientă de carburant, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor.

Cele mai citite

Related Articles