Intervenție în comun în cadrul unui exercițiu în masivul Semenic

În această dimineață, în stațiunea montană Crivaia a avut loc un exercițiu în sistem integrat, cu participarea structurilor cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență. Exercițiul a simulat o serie de intervenții specifice pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane din masivul Semenic.

Scenariul exercițiului a început la ora 10.00, când în urma unui apel 112 s-a semnalat faptul că un grup de turiști s-au rătăcit în pădure pe traseul dinspre Semenic spre Văliug.

Echipele mixte formate din jandarmi, pompieri și salvamontiști au plecat pe două trasee diferite, deoarece se cunoștea conform scenariului, doar coordonatele zonei în care turiștii s-au rătăcit. În aproximativ o oră și jumătate prima echipă a ajuns în zona indicată, salvând persoanele rătăcite.

Pentru activitatea de salvare a victimelor unor accidente în zona montană sunt stabilite a acționa în sistem integrat următoarele instituții:
– structurile de specialiști din cadrul unităților de jandarmi;
– structurile de specialiști din cadrul unităților din cadrul I.G.S.U.;
– structurile de salvamont.

Jandarmeria Montană intervine și coordonează operațiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată; de asemenea, derulează, în cadrul acțiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate și acționează ca echipă de prim – răspuns în apropierea sediului subunității de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare.

Acesta a fost numai un exercițiu.

(Ada Botezan)

Cele mai citite

Related Articles