3 schioare reșițene au reușit să readucă, după 30 de ani de pauză, Caraș-Severinul în elita schiului alpin românesc

1396

Rezultate peste așteptări realizate de sportivele reșițene la Cupa ”Călimani” la schi alpin, desfășurată sub egida Federației Române de specialitate.

Raisa Doran, Ștefana Dumitru și Vanessa Voina, legitimate la Clubul Adlernest Reșița au participat la Cupa Călimani desfășurată la Toplița și au obținut rezultate meritorii. Deși, la plecare, împreună cu antrenorul lor, Victor Tulburean și-au stabilit clasări în primii zece, acestea s-au situat pe pozițiile 7 și 8. Raisa Doran a obținut locul 7, iar Ștefana Dumitru locul 8. Vanessa Voina nu a reușit să termine cursa, din cauza pârtiei degradate.

Ne-a spus mai multe pasionatul om de munte și antrenor de schi, Victor Tulburean:

”Au fost două etape din calendarul Federației Române de Ski și Biatlon, la care am participat cu trei fete. Au mai fost doi copii de vârstă mai mică, aceștia luând parte doar la Cupa Strindberg. Cu cele trei fete am mers în cele două curse Cupa ”Călimani” și Cupa ”Strindberg”. În prima zi, la Cupa Călimani, Raisa Doran a terminat pe poziția a 7-a și Ștefana Dumitru pe poziția a 8-a. Vanessa Voinea nu a terminat cursa, deoarece, din păcate, pârtia s-a deteriorat foarte mult până a intrat în concurs. Ea este cadetă și nu am lucrat pe un astfel de traseu accidentat, noi la Văliug nu ne-am întâlnit cu astfel de probleme. Emoțiile au fost foarte puternice din partea tuturor, impactul cu o competiție de o astfel de amploare a fost puternic. Toți copiii schiază la un nivel foarte ridicat. Și fetele noastre la fel, dar au impresia că sunt mai prejos, din lipsa de experiență, de prezențe în astfel de competiții. Cel mai greu mi-a fost să le liniștesc, să le fac să înțeleagă că sunt la fel de bine pregătite, la fel de bune, doar că aceasta este prima competiție și că este explicabil să aibă stările acestea. În ziua a doua și-au mai revenit, au mers mai bine, Raisa a făcut al șaselea timp, Ștefana a venit pe poziția a 10-a. Dacă se concentrau mai mult și reușeau să-și depășească emoțiile, exista posibilitatea să obținem și un loc pe podium. Eu sunt convins că în următoarea competiție o să ne apropriem și mai mult de podium, de fruntașii din schiul românesc.Prestația noastră a fost mai mult decât onorabilă. ”

Peste 60 de sportive au luat parte la cele două manșe de concurs. Rezultatele sunt unele îmbucurătoare, ținând cont că sunt înregistrate după 30 de ani de pauză, în prezența vreunui schior cărășean în schiul alpin românesc. Cărășenii au fost felicitați de mai mulți antrenori titrați din Federația Română de specialitate, printre aceștia aflându-se și Mircea Bologa, cel care a plecat de la Reșița și a fost ultimul antrenor de schi alpin al reșițenilor. În prezent face performanță în schiul alpin la Sibiu.

Tot în zonă s-a desfășurat și Cupa Strindberg, rezervată sportivilor 6-10 ani, unde reșițeanul Luca Voina a ocupat pe locul 4. Anais Tonea și ea componentă a Clubului Adlernest Reșița a terminat a terminat în primii 10.

”Luca are doar 7 ani și la un moment dat conducea cursa, dacă nu avea o mică greșeală putea să fie pe podium. Noi am venit cu toți copiii peste așteptări,în primii 10 cu toți, a concluzionat Victor Tulburean.”

Schiorii Vanessa Voina,Luca Voina și Anais Tonea au participat și la Cupa „Baloo” din Straja, unde s-au clasat pe poziții fruntașe. Luca și Anais au câștigat categoriile lor, iar Vanessa a fost a doua după campioana națională en titre.

În zilele ce urmează cele trei sportive se vor afla în cantonament, unde vor pregăti participarea, în perioada 26-28 februarie, la Campionatul Naţional pentru copii şi cadeţi.

Cristina Corocan