Salata bănăţeană de bureţi de fag ca la Wolfsberg readuce produsele tradiţionale în Caraş-Severin

După o absenţă de peste 5 ani, produsele tradiţionale au revenit în Caraş-Severin.

Recent, Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale a atestat două sortimente de salată bănăţeană de bureţi de fag (n.r. salată bănăţeană din ciuperci şi salată bănăţeană mixtă din ciuperci cu legume ca la Wolfsberg) ale unui agent economic, Mircea Freisz din Bocşa, a transmis pentru Radio Reşiţa Adina Bâte – şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole judeţene:

Amintim că până în 2013, la nivelul judeţului au fost atestate 35 de produse atestate, iar la sfârşitul lui 2011 peste 50.

Judeţul Caraş-Severin figura în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale cu produse tradiţionale, cum ar fi ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş, dar şi telemeaua de oaie, sângeretele, toba şi cârnaţii de casă, răchia de prune şi mere şi salata de bureţi.

După ce Ministerul Agriculturii a introdus în 2013 criterii stricte de acreditare, niciun agent economic din Caraş-Severin nu a mai reuşit să demonstreze că produsele pe care le vinde drept tradiţionale sunt preparate ca pe vremuri după reţete originale.

Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţele biografice despre autenticitatea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles