Noul Plan Urbanistic General (PUG) al orașului Băile Herculane încă se lasă așteptat să apară, deși se lucrează de mult timp pentru realizarea acestuia! Acest PUG este foarte necesar, mai ales pentru a pune ordine în haosul în materie de construcții care au fost ridicate în ultimul timp în stațiunea de pe Valea Cernei!

„Deși trenează de foarte mult timp, ne apropiem de finalizarea acestuia, mai exact mai sunt două acorduri de luat, sperăm că odată acestea fiind luate, să asigurăm crearea scheletului pentru o viziune de dezvoltare, având în vedere că PUG-ul zonifică parcelele de teren construibile, protejează anumite zone, se propune un anumit regim de înălțime, densitate, aliniament stradal și se creează o bază solidă pentru eliberarea rapidă și eficientă a autorizațiilor de construcție!”, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane.

Odată finalizat și aprobat, noul Plan Urbanistic General va aduce și o serie de noutăți pentru urbea de pe Valea Cernei! „Acest Plan Urbanistic General va cuprinde reglementări stricte, tot ceea ce înseamnă procent de ocupare teren, regim de construcție, paletar cromatic! În urma protocolului semnat cu Primăria Mehadia, au fost stabilite clar limitele UAT Băile Herculane și acestea au fost cuprinse în noul PUG! Bineînțeles că și o serie de propuneri care au fost făcute în cadrul PUG-ului, de exemplu stabilirea locației Aquapark-ului; o propunere de noi locuri de parcare de la Podul Roșu până în zona Pompieri; tot o propunere de parcare de la Hotelul Roman la Uzina de Apă, în consolă, pe partea dreaptă a râului Cerna; zona dintre Hotelul Cerna și Biserica Catolică va deveni o zonă de promenadă, va fi închisă circulației, exceptând mașinile care aprovizionează unitățile turistice din zonă și a riveranilor; va stabili și noua locație a cimitirului, deci o serie de măsuri în folosul orașului și al locuitorilor săi!”, ne precizează primarul Cristian Miclău.

O problemă este, însă, orizontul de timp în așteptarea noului Plan Urbanistic General al orașului de pe Valea Cernei, care depinde de multe variabile! „Având în vedere numeroasele clarificări pe care le solicită ultimii doi avizatori, nu pot să vă dau o dată exactă când acesta va fi finalizat! Noi sperăm să ne încadrăm în condițiile pe care le impun aceștia și să ne dea, totuși, într-un final acordul favorabil pentru finalizarea acestui nou PUG al orașului Băile Herculane!”, ne mărturisește edilul-șef al urbei de pe Cerna.

Paul-Sever SMADU