Gogoşile pun „moţ” Făşangului în Banatul de Munte

Despre bănăţeni se spune că le place să mănânce bine, masa să le fie îmbelşugată, iar felurile bine gătite. Şi niciodată nu trebuie să lipsească dulciurile, pentru că, se ştie, în Banat se fac cele mai grozave, fapt pentru care etniile din acest spaţiu, se distrează aşa cum o făceau şi strămoşii lor.

La sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa se va desfăşura astăzi de la ora 16.30 Sărbătoarea gogoşilor, ultima manifestare din calendarul perioadei Făşangului.

Fără doar şi poate, în Banat, dintotdeauna dulciurile au fost o adevărată desfătare a simţurilor, iar tradiţia a fost dezvoltată de bucătăresele nemţoaice şi unguroaice, care s-au folosit de influenţele din Viena şi Budapesta.

Evenimentul va fi înrămat muzical de un program susţinut de formaţia vocal-instrumentală „Banater Bergland”, corala „Franz Sturmer” şi duetul „Intermezzo”.

Reamintim că, timp de 4 săptămâni în peste 10 localităţi din Banatul de Munte s-au desfăşurat aproximativ 40 de manifestări specifice, precum: sărbătoarea tăiţeilor, carnavalul culorilor, parada cârnaţilor şi tradiţionalul bal mascat, care a încheiat perioada distracţiei şi a bunei dispoziţii de dinaintea Postului Paştilor.

Credincioşii romano-catolici vor marca mâine, prin Miercurea Cenuşii, trecerea la timpul de pregătire pentru Solemnitatea Învierii Domnului şi a Sfintelor Paşti, adică intrarea în Post. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles