România importă foarte multe mere

157

Deficitul comercial s-a accentuat „acolo unde am crede că avem potențial, la alimente” și „ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

”Deficitul comercial ne preocupă foarte mult. A crescut acolo unde am crede că avem potențial, la alimente și produse agroalimentare. Avem 14% din suprafața pe care se cultivă mere în Uniunea Europeană, dar livrăm doar 3% din producție. Asta înseamnă, desigur, și îmbătrânirea livezilor, dar și o competitivitate foarte scăzută a prețurilor”, a mai spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a unui nou Raport asupra inflației.

Majorările salariale şi reducerile de taxe au determinat sporirea consumului, provocând o creştere puternică a importurilor, care au avansat anul trecut cu peste 12 % în comparație cu 2016, generând un deficit comercial de aproape 13 miliarde euro, cel mai mare din 2008 încoace.

Deficitul comercial a fost cu 31 % mai mare în 2017 față de anul anterior pe fondul creșterii accentuate a importurilor peste exporturi.

(Ionuț Cătălin Sandu)