10 februarie – Moșii de iarnă

165

Sâmbătă, 10 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor, şi în toate casele se pregăteşte câte o reţetă de colivă.

Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea „Moşii de iarnă”, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi.

In Postul Sfintelor Pasti exista si randuiala sarindarelor, adica a pomelnicelor pe care credinciosii le aduc la biserica, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile.

Finalul acestor pomeniri se face in Sambata lui Lazar, dinaintea Duminicii Floriilor.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos.

De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Sambata, zi de pomenire a celor adormiti

Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul.

Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua inceputului fara de sfarsiţ ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

Cinstirea rudelor trecute la viata de Dincolo

Pentru praznicul Mosilor de Iarna se pregatesc toti crestinii, saraci sau bogati, fiecare dupa posibilitatile sale materiale.

In ziua Mosilor de Iarna, dar si in toate sambetele dedicate pomenirii mortilor pana la Sfintele Pasti, crestinii pastreaza legatura cu cei dragi, plecati la viata de Dincolo, prin participarea la slujbele de comemorare, prin rugaciuni, prin milosteniile pe care le fac pentru cei adormiti din familia lor.

Cinstirea rudelor raposate se manifesta si prin ingrijirea permanenta a mormintelor.

De la capataiul celor adormiti nu trebuie sa lipseasca Sfanta Cruce, candela, florile proaspete presarate sau semanate pe mormant sau in jurul acestuia.

Vasele cu tamaie si lumanarile reprezinta, de asemenea, ofrande prin care-i cinstim pe cei plecati la viata vesnica.