O nouă șansă pentru schiul alpin cărășan: reșițenii revin în competițiile naționale, după 30 de ani de pauză!

896

Sunt peste 30 de ani de când ultimii schiori alpini ai Reșiței au participat la curse organizate de Federația Română de Ski și Biathlon. Concursuri naționale au fost,desigur, dar Banatul nu a mai avut participanți. Clubul Sportiv Școlar din Reșița a fost ultimul din Caraș-Severin, afiliat la Federație, ce a avut atât schiori fondiști, cât și slalomiști.

3 sportive ale Clubului Adlernest Reșița: Raisa Doran, Ștefana Dumitru și Vanesa Voina își doresc să aibă o comportare cât mai bună pe pârtia de la Toplița. Aceștia împreună cu antrenorul lor, Victor Tulburean,se deplasează miercuri spre Toplița pentru a lua parte la întrecerile Cupei ”Călimani”.

Cu una dintre sportivele, care vor concura în întrecerile organizate de Federația Română de specialitate, Raisa Doran, am dialogat după ce a câștigat trofeul în Cupa ”Prietenii Munților”:

”Fac sport pentru performanță și vreau să fie cât mai bine pentru mine. Voi participa la Cupa ”Călimani” de la Toplița și apoi urmează Campionatele Naționale. Am emoții înainte de probele din competițiile organizate de Federația Română de Schi, pentru că celelalte fete sunt mult mai bine pregătite. Noi n-am avut parte de mută zăpadă pentru a ne putea pregăti pe o pârtie abruptă, cum e cea din aceste concursuri.”

Din acest an vor fi reintroduși în circuitul național alpin sportivi din Caraș-Severin. Este vorba despre componenții Clubului Adlernest din Reșița. Detalii are un veteran al schiului din Banatul Montan, pasionatul de sporturi alpine, antrenorul Victor Tulburean:

”În calendarul Federației de Ski și Biathlon sunt mai multe etape, începând din ianuarie și până la sfârșitul lui martie. Noi, fiind într-o fază de pregătire, am considerat că nu suntem atât de bine pregătiți pentru a participa la primele etape și începem acum cu cele două concursuri de la Toplița. La aceste competiții vom participa cu sportivii: Raisa Doran, Ștefana Dumitru, născute 2004, Vanesa Voina, născută în 2003, Anais Tonea și Luca Voina, ambii cu vârsta de 7 ani. Etapa de la Toplița este prima confruntare directă cu cei mai buni sportivi din domeniu, din țară. Eu sper să terminăm cursele, după aprecierea mea ne putem clasa în primii zece. I-am studiat și pe ceilalți copii din țară și fetele noastre sunt destul de pregătite. Am avut și ghinionul că nu ne-am putut antrena pe o pistă abruptă, nefiind zăpadă suficientă pentru a face aptă pârtia ”neagră” de la Văliug. În zilele următoare, trebuie neapărat să facem o deplasare, undeva pe o pârtie abruptă, deoarece vom lua parte în perioada 26-28 februarie, în Poiana Brașov, la Campionatul Național pentru copii și cadeți, ce se va desfășura pe o pârtie foarte dificilă, pârtia Lupului.”

Prima participare a unor cărășeni într-un concurs de schi alpin, după 30 de ani, va fi săptămâna viitoare, la ”Cupa Călimani”, programată să se desfășoare la Toplița, în jud. Harghita. Clubul Sportiv Toplița, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Harghita, organizează, ediția a X-a a concursului de schi alpin ”Cupa Călimani” și Cupa Strindberg, în zilele de 15 și 16 februarie.

Cristina Corocan