Centrul medical de permanenţă de la Anina între DA şi BA

Centrul medical de permanenţă de la Anina inaugurat la sfârşitul lunii ianuarie, de autorităţile locale şi judeţene, nu va fi deschis prea curând din cauza lipsei bugetului alocat unităţii de către Ministerul Sănătăţii.

Centrul de permanenţă de la Anina ar fi trebuit să-şi deschidă porţile de la 1 februarie, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se va întâmpla prea curând pentru că unitatea nu are relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Contractul nu există pentru că unitatea nu a fost cuprinsă în bugetul Ministerului Sănătăţii, iar până ce acest lucru nu se va întâmpla, centrul de permanenţă nu va putea funcţiona legal, a precizat pentru Radio Reşiţa, Dan Miloş – şeful Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin:

“… nu funcţionează la ora actuală pentru că medicii care s-au constituit în centrul respectiv nu au contract cu Casa de asigurări. Lipsa contractului aşează pe faptul că încă nu a venit fila de buget la Casa Caraş de la Casa Naţională. În momentul în care o să vină fila de buget, în momentul în care o să aibă finanţare este clar că o să se activeze şi centrul respectiv. Neexistând o finanţare automat Casa nu poate să încheie un contract cu centrul de la Anina, iar cu medicii indirect. Centrul respectiv încheie contract separat cu Casa. Este o entitate separată. Medicii de familie au contractul lor: cabinetul doctorului de familie “X” are încheiat contract cu Casa de asigurări Caraş în situaţia noastră. Centrul, în situaţia dată, Centrul de la Anina trebuie să aibă încheiat contract cu casa, ca entitate separată faţă de medicul de familie “X”. În centrul respectiv sunt 6 medici care activează. Nu încheie fiecare separat contract cu casa, se încheie pe centru, deci entitate diferită faţă de medicul de familie, din punct de vedere juridic. Şi până nu există finanţare nu poate să încheie nimeni un contract cu centrul de la Anina.”          

Primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu este însă convins că de la 1 Martie centrul medical din localitatea cărăşană va funcţiona, aşa cum a promis, în ciuda tuturor impedimentelor:

“Din punct de vedere administrativ, al primăriei, am făcut tot ce se putea, din punct de vedere al Direcţiei sanitare, la fel ne-au ajutat foarte mult şi am reuşit să facem această asociaţie a doctorilor pentru că în final, anul trecut s-a închis din cauza neexistenţei acestei asociaţii şi în final am reuşit să facem această asociaţie şi să putem să-i dăm drumul. Odată ce se va reface acest calcul al bugetului pe toate centrele de permanenţă, întrucât calculil pe oră, retribuţia pe oră s-a mărit şi-atunci e normal să vină şi să revizuiască şi bugetul centrului de permanenţă, dar dacă vrem, se poate…!”

Amintim că, Centrul de Permananenţă de la Anina, singura unitate medicală din zonă care asigură servicii de urgenţă, a fost închis în vara anului trecut, lăsând locuitorii oraşului complet fără servicii medicale după ce în 2011, Spitalul Orăşenesc din localitate şi-a închis porţile, fiind desfiinţat de Ministerul Sănătăţii. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles