Casa Verde cu succes: Cărăşenii care au optat pentru energia regenerabilă încep să-şi primească banii

410
Casa Verde
Casa Verde

Peste 120 de cărăşeni beneficiază de fonduri de la Guvern prin Programul Casa Verde.

Banii trebuie folosiți pentru instalarea, modificarea sau înlocuirea sistemului de încălzire al locuinţei, astfel încât să utilizeze energia regenerabilă. Suma maximă care se acordă se ridică la 8.000 de lei, pentru cei care au depus cereri de finanțare în anul 2016, a precizat pentru Radio Reşiţa Mirela Ianoşi  -responsabil de proiect la nivelul Agenției pentru Protecția Mediului Caraş-Severin.

Dosarele aprobate de Administraţia Fondului de Mediu sunt în număr de 126 şi cele respinse de 68, iar un beneficiar al cărui contract de finanţare a fost semnat a decedat între timp.

Anul acesta se va continua semnarea contractelor de finanţare pentru ultimele dosare aprobate, se vor depune dosare de decontare pentru lucrările care se vor finaliza şi se vor face decontările, adică Administraţia Fondului de Mediu va finanţa sumele care sunt solicitate prin cererea de decontare, a mai spus Mirela Ianoşi.

Fondurile au fost repartizate în 2016 atunci când s-a înfiinţat proiectul, iar dosarele de decontare se depun la terminarea lucrării, în maximum 10 luni de la semnarea contractului.

În Caraş-Severin, până la 5 februarie 2018, 60 de dosare depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, au fost autorizaţi la plată în ceea ce priveşte decontarea sumelor destinate investiţiei după finalizarea acesteia, iar alte 59 sunt în faza de finalizare a lucrării.

Amintim că, pentru persoanele fizice se decontează până la 3.000 de lei pentru a instala panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate şi 8.000 de lei pentru a instala pompe de căldură.

Pentru 2018 Ministerul Mediului rămâne să anunțe dacă va mai lansa o nouă etapă pentru depunerea de cereri de finanțare noi. (Hardy Cvoica)