Comisia Europeană publică noua Strategie de extindere

56

Comisia Europeană urmează să adopte marţi 6 februarie noua Strategie de aderare a Serbiei şi a altor state din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.

Este pentru prima dată de la începutul acestui proces, când un document oficial al UE menţionează anul 2025 drept dată a posibilei aderări a Serbiei şi Muntenegrului la UE.La Bruxelles se apreciază că acesta este primul dintr-o serie de pași importanți pe care Serbia și Balcanii de Vest îi aşteaptă în acest an.

Întrunirea Comisiei Europene va avea loc la Strasbourg şi imediat după adoptare documentul va fi prezentat de şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul european pentru negocieri de aderare, Johannes Hahn. Strategia de extindere va fi dezbătută în şedinţa plenară a Parlamentului European şi va fi transmisă statelor membre UE , care vor avea ocazia să-şi prezinte poziţia la summitul liderilor UE din luna martie.

Miercuri, la o zi după adoptarea strategiei comisarul Hahn va efectua o vizită în Serbia.
Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, David McAllister, a avertizat că 2025 nu este un termen obligatoriu şi a subliniat că aderarea Serbiei şi a statelor vecine depinde de îndeplinirea strictă a criteriilor “juridice, politice şi economice”.

Pe scurt, este nevoie de voinţă politică pentru implementarea reformelor, în special în ce priveşte statul de drept şi în cazul Serbiei şi ajungerea la un acord de normalizare a relaţiilor cu Pristina.

sursa caleaeuropeana.ro