Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit la Vatican de Papa Francisc

50

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primit astăzi la Vatican de Papa Francisc, în centrul discuţiilor aflându-se Ierusalimul şi consecinţa deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitala Israelului.

Cei doi au discutat de asemenea despre criza din Siria, ajutorul umanitar şi situaţia refugiaţilor.

În cadrul audienţei, care a durat 50 de minute, Suveranul Pontif i-a dăruit, la Vatican, liderului de la Ankara un medalion cu un înger, explicând că este un înger al păcii, care sugrumă demonul războiului. Este un simbol al unei lumi bazate pe pace şi pe justiţie, a mai specificat Papa Francisc, oferindu-i invitatului său şi o operă din 1600 cu Basilica San Pietro, un exemplar al Enciclicii, Laudato si’, şi o copie a mesajului său de pace.

De partea cealaltă, Erdogan i-a dăruit Suveranului Pontif un obiect din ceramică, reprezentând o panoramă din Istanbul şi câteva cărţi cu şi despre unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi persani şi teologi musulmani, Jalal ad-Dgin Rumi.

Călătoria lui Erdogan la Vatican este şi prima vizită a unui preşedinte turc din ultimii 59 de ani.

În timpul discuţiilor dintre cei doi lideri, la doar 600 de metri distanţă de Vatican, forţele de ordine au oprit un protest organizat de o asociaţia kurdă din peninsulă, deoarece devenise violent.

sursa fotot itrc.ro