Primarul Reșiței își trimite consilierii la școală

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, vrea să schimbe faţa oraşului pentru oameni.

El şi îşi doreşte totdată consilieri şcoliţi în domeniul urbanismului modern, drept pentru care la ultima şedinţă de consiliu local le-a oferit gratuit câte un volum de Jan Gehl, intitulat „Oraşe pentru oameni”.

„Oraşe pentru oameni” este o lucrare de referinţă pentru toţi cei interesaţi de evoluţia spaţiului urban contemporan.

Un veteran al proiectării urbane, Jan Gehl a dovedit o înţelegere profundă a modului în care folosim oraşul, iar „Oraşe pentru oameni”, cea mai recentă carte a sa, grupează toate cunoştinţele dobândite de-a lungul carierei pentru îmbunătăţirea spaţiilor urbane şi a calităţii vieţii în oraşe.

Arhitectul Jan Gehl a transformat oraşe din întreaga lume, bazându-se pe cercetarea directă a spaţiilor publice şi discutând cu oamenii despre ce şi-ar dori. Fie că a fost vorba de Copenhaga, oraşul în care locuieşte şi astăzi, de New York, metropola care şi-a propus să devină un model de sustenabilitate reorientându-se către oameni, sau de Guangzhou, într-o continuă transformare, motto-ul său a ramas tot timpul acelaşi: „doar arhitectura care ia în calcul scara umană şi interacţiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectură de succes”.

Cu toţii ar trebui să avem posibilitatea de a vedea un copac de la fereastră sau să stăm pe o bancă în apropiere de casă, lângă un loc de joacă pentru copii, sau să ajungem pe jos la un parc în maximum zece minute. Zonele bine proiectate îi inspiră pe oamenii care locuiesc acolo, în timp ce oraşele prost concepute îşi agresează cetăţenii.

Inspirat de această carte, primarul Ioan Popa intenţionează să întrerupă circulaţia maşinilor în zona Victoria, transformând-o astfel în pasaj pietonal.

De același autor

Related Articles